Tusk: EU je spremna da sazove samit o Brexitu

24.10.2018. 11:38 / Izvor: Fena
Tusk: EU je spremna da sazove samit o Brexitu

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u srijedu je poručio Evropskom parlamentu da će biti spreman da sazove posebni samit o Brexitu.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u srijedu je poručio Evropskom parlamentu da će biti spreman da sazove posebni samit o Brexitu kad god pregovarači izvijeste da je ostvaren "odlučujući napredak" ka postizanju sporazuma.

Izvještavajući poslanike o prošlosedmičnom redovnom samitu, Tusk je podsjetio da su čelnici EU saglsasni da će se ponovo sastati kako bi podržali sporazum ukoliko šef njihovog pregovaračkog tima Michel Barnier presudi da je ostvaren dovoljan napresdak. Sastanak zakazan za 17. i 18. novembar još se razmatra.

"Spreman sam da sazovem sastanak Evropskog vijeća, ako i kada izvještaj Evropske unije prijavi da je ostvaren odlučujući napredak. Razgovori o Brexitu nastavit će se s ciljem postizanja sporazuma", dodao je on, naglašavajući kako niko ne želi da pregovori propadnu. 

Dodao je kako vjeruje da će čelnici produžiti britansko status quo prelazni period nakon sporazuma o Brexitu u martu ako to London zatraži - što je May pomenula na smitu s čelnicima EU. 

"Britanija je jasno poručila da joj treba više vremena za precizno rješenje. Stoga, nema drugog puta osim nastavka razgovora. Čelnici su izrazili punu podršku i povjerenje Michelu Barnieru", izjavio je Tusk, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU