Zemlje EU već se raspituju za hrvatske radnike

22.02.2013. 09:34 / Izvor: Dnevnik.hr
Zemlje EU već se raspituju za hrvatske radnike

U hrvatski zavod za zapošljavanje iz zemalja Evropske unije već stižu upiti o hrvatskim radnicima, piše portal dnevnik.hr. Otvorenost za zapošljavanje pokazale su Njemačka, Austrija, Švedska.

U hrvatski zavod za zapošljavanje iz zemalja Evropske unije već stižu upiti o hrvatskim radnicima, piše portal dnevnik.hr. Otvorenost za zapošljavanje pokazale su Njemačka, Austrija, Švedska, a traži se sve - od vodoinstalatera i konobara do inženjera i ljekara, i čeka se samo 1. juli kada Hrvatska treba da uđe u Uniju.

Upiti stižu prije svega iz Njemačke, za radnike u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, u zdravstvu, tehničkim djelatnostima, građevinarstvu, poljoprivredi. Traže se i električari, automehaničari, vodoinstalateri, kaže Vilma Mostahinić, rukovodilac EURESA i međunarodnog posredovanja.Radnike traže i austrijska skijališta, postoje projekti za zapošljavanje već za sljedeću sezonu, a to se prije svega odnosi na kuvare i konobare, dodaje Mostahinić.

Svih tih zanimanja na zavodu ima na pretek, najviše ugostitelja, ali i informatičara, vodoinstalatera, inženjera i doktora medicine, koji takođe nedostaju Uniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU