Uprkos protestu građana

Izdata upotrebna dozvola za ležište "Bistrica" kod Prijedora

23.02.2024. 10:38 / Izvor: Akta.ba
izvjestaj

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske odobrilo je upotrebu rudarskog objekta na ležištu "Bistrica" kod Prijedora.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske odobrilo je upotrebu rudarskog objekta na ležištu "Bistrica" kod Prijedora privrednom društvu "Drvo eksport" iz Teslića.

Upotrebna dozvola je izdata nakon što je koncesionar pribavio svu potrebnu dokumentaciju propisanu zakonom, dobio vodnu i ekološku dozvolu i nakon što mu je odobrena projektna dokumentacija, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Koncesionar tek sada može da eksploatiše ugalj u komercijalne svrhe i da uplaćuje koncesionu naknadu za eksploataciju u visini od 2,6 KM po toni eksploatisanog uglja.

Ovaj iznos predstavlja prihod budžeta Republike Srpske i budžeta lokalne zajednice, kojoj se uplaćuje 70 odsto prikupljenih sredstava.

U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske podsjećaju da je koncesioni ugovor za eksploataciju uglja na ovoj lokaciji zaključen krajem septembra prošle godine.

Koncesionar je od tada pripremao svu potrebnu dokumentaciju te je, u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast, u međuvremenu vršio probni rad, dodaje se u saopštenju.

Mještani sela Bistrica kod Prijedora protestovali su ranije zbog nezakonitog raskopavanja rudnika lignita u blizi njihovih kuća koje je bez ikakvih dozvola započela teslićka kompanija "Drvoeksport", u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija.

Oni su poručili da se ne slažu sa otvaranjem rudnika i da ne prihvataju uništavanje prirode i njihovog sela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije