SANIRANA PODRUČJA

U toku ispitivanje cjelokupnog savskog nasipa

12.03.2024. 12:31 / Izvor: Akta.ba
savski nasip

Savski nasip u Republici Srpskoj za sada je u vrlo solidnom stanju, sanirana su primijećena oštećenja.

Savski nasip u Republici Srpskoj za sada je u vrlo solidnom stanju, sanirana su primijećena oštećenja, a u toku je ispitivanje cjelokupnog nasipa nakon čega će biti dobijena kompletna slika stvarnog stanja, izjavio je Srni pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Milan Gavrić.

Gavrić je rekao da na područjima koja su sanirana nema potencijalnih problema, a riječ je o dijelovima nasipa dužine od 50 do 100 metara.

On je naveo da je Vlada Republike Srpske za ovo, kao i hitnu sanaciju još nekih vodoprivrednih objekata, isplatila ustanovi "Vode Srpske" 3.950.000 KM.

"Osim dijelova savskog nasipa, saniran je i vodotok Mlječanice i Jurkovice", dodao je Gavrić.

Kada je riječ o zaštiti od poplava, Gavrić je rekao da "Vode Srpske" na području Bijeljine, Banjaluke, Modriče, Prijedora, sprovode i projekat od 19,5 miliona eura, a riječ je o kreditnim sredstvima obezbijeđenim od Evropske investicione banke.

On je napomenuo da se Republika Srpska nalazi u donjem slivu gotovo svih vodotokova u BiH, zbog čega je podložnija poplavama i opasnostima nego Federacija BiH.

"Iz perioda bivše Jugoslavije naslijedili smo veliki broj objekata koji zahtijevaju znatna finansijska sredstva za održavanje. U vodoprivredi uvijek imate sljedeći korak koji morate raditi. To su aktivnosti koje traju, koje se planiraju i uvijek imate potrebu za ulaganjima", istakao je Gavrić.

On je naveo da za finansiranje svih tih aktivnosti pokušavaju da obezbijede sredstva kroz grantove ili druge oblike finansiranja, ali da je Vlada RS najveća podrška.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije