OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA DODJELU KONCESIJE

Kod Trebinja će se graditi solarna elektrana vrijedna 14 miliona maraka

20.03.2024. 09:20 / Izvor: Akta.ba
SOLARNA ELEKTRANA

Kako je navedeno u javnom pozivu, radi se o solarnoj elektrani instalisane snage od 12.249 MW i procijenjene godišnje proizvodnje od 17,7 GWh.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je raspisalo javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane Nova na područja grada Trebinja, javlja Akta.ba.

Kako je navedeno u javnom pozivu, radi se o solarnoj elektrani instalisane snage od 12.249 MW i procijenjene godišnje proizvodnje od 17,7 GWh.

Lokacija solarne elektrane planirana je na području grada Trebinje, na lokalitetu Zubačkog platoa, do kojeg se dolazi odvajanjem sa lijeve strane regionalnog puta Trebinje - Herceg Novi na lokalni put prema mjestu Ubla, na udalјenosti od oko 12 kilometara od Trebinja.

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 14.100.000,00 KM, a proizvedena električna energija prodavat će se na tržištu.

"Ponuđač je dužan da izradi i uz ponudu dostavi Studiju opravdanosti dodjele koncesije, sa elementima procjene zaštite životne sredine koja će biti izrađena u skladu sa važećim propisima. Zavisno od dužine perioda na koji se traži koncesija i vijeka trajanja opreme, ukupna vrijednost investicije iskazana u Studiji ekonomske opravdanosti treba da uklјuči i procjenjene troškove zamjene opreme", navedeno je u javnom pozivu.

Koncesija se može dodijeliti maksimalno na 50 godina, računajući od dana zaklјučenja Ugovora o koncesiji.

Jednokratna koncesiona naknada iznosi 423.000 KM, a naknada za korištenje iznosi 0,0055 KM po proizvedenom KWh.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije