Dotrajale barake godinama neuslovne

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se finansiranje gradnje novog objekta

21.04.2024. 09:43 / Izvor: Fena
BL

Bolničko liječenje na ovoj klinici godišnje prođe od 3.000 do 5.000 pacijenata.

Prostorije Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci godinama su neuslovne, smještene u starim i dotrajalim barakama u kojima je u januaru izbio požar.

Mogućnost preseljenja, odnosno gradnje novog objekta ove klinike koja godišnje ima do 5.000 pacijenata, u javnosti se spominje već godinama, a posljednja informacija je da se nazire mogućnost finansiranja izgradnje.

Kako su za Fenu potvrdili u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, riječ je o potencijalnom kreditu kod Razvojne banke Savjeta Evrope.

Vlada RS usvojila je na pretposljednjoj sjednici Informaciju o obavljenim pregovorima sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope, kao i Prijedlog okvirnog sporazuma o zajmu između ove banke i BiH, po Projektu rekonstrukcije, izgradnje i opremanja objekata četiri psihijatrijske ustanove u Republici Srpskoj. Vlada je usvojila i Odluku kojom se prihvata zaduženje za navedeni projekt kod Razvojne banke Savjeta Evrope.

Tako je Razvojna banka Savjeta Evrope za finansiranje ovog projekta odobrila kredit od 7,6 miliona eura s rokom otplate do 20 godina i periodom odgode plaćanja do pet godina.

"Imajući u vidu odobreni iznos, Vlada RS se opredijelila za realizaciju projekta kroz faze, po prioritetima, odnosno da se prvenstveno završi izgradnja i opremanje Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (na lokaciji Paprikovac, za šta je obezbjeđena lokacija i projektno tehnička dokumentacija). Shodno preostalom raspoloživom novcu, predviđeno je rekonstruisanje i opremanje ostalih ustanova obuhvaćenih projektom, u skladu s planom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštitu", objašnjavaju u ovom resoru Vlade RS.

U Ministarstvu zdravlja RS podsjećaju da je u okviru realizacije Projekta rekonstrukcije, izgradnje i opremanja objekata četiri psihijatrijske ustanove RS, u prethodnom periodu završena projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju, izgradnju i opremanje objekata.

Projektom su obuhvaćene Klinika za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra RS, JZU Specijalna bolnica za psihijatriju Sokolac, JZU Specijalna bolnica za hroničnu psihijatriju Modriča i JU Dom za lica sa invaliditetom Višegrad.

"Za realizaciju ukupnog projekta bit će potrebno obezbijediti dodatan novac iz budžeta RS ili drugih izvora finansiranja", poručuju.

Kažu da se o rokovima gradnje i opremanja u ovom trenutku ne može govoriti.

"Slijede dalje aktivnosti provođenja procedure međunarodnog kreditnog zaduženja, koja ne zavisi samo od institucija RS, jer se dio odnosnog kreditnog aranžmana odnosi i na zdravstvene ustanove iz FBiH, a Okvirni kreditni sporazum zaključuju predstavnici bh. vlasti i kreditor", navode u Ministarstvu zdravlja.

Nakon okončanja procedure kreditnog zaduženja i kada kredit postane operativan, dodaju u tom ministarstvu, može se tek pristupiti narednim aktivnostima provođenja javnih nabavki, izbora izvođača, itd., nakon čega će se znati konkretne vrijednosti i planirani rokovi realizacije.

Po podacima koje je nedavno saopštila načelnica Klinike za psihijatriju UKC RS Nera Zivlak Radulović, bolničko liječenje na ovoj klinici godišnje prođe od 3.000 do 5.000 pacijenata. 

Akutno liječenje, kako je rekla, traje najmanje 21 dan, a kapacitet Klinike je 100 kreveta.

"Anksioznost i depresija najčešći je poremećaj s kojim se i kolege širom svijeta susreću", naglasla je Zivlak Radulović.

Direktor UKC RS Vlado Đajić izjavio je da u ovoj klinici radi 20 ljekara, te je potvrdio da je na vidiku rješenje "preseljenja Klinike za psihijatriju na lokaciju gdje se nalaze sve druge klinike UKC RS".

Na Klinici za psihijatriju UKC RS, u Banjoj Luci, početkom januara je izbio požar u kojem su povrijeđeno pet pacijenata i jedan ljekar. Uzrok požara nije još saopšten.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije