77 projektnih prijedloga

Vlada RS odabrala projekte za finansiranje iz Saudijskog fonda

26.04.2024. 08:35 / Izvor: N1
Vlada RS

Kako je istaknuto, do naznačenog roka Ministarstvo finansija je zaprimilo ukupno 77 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 2,5 milijarde KM.

Na 67. sjednici Vlade Republike Srpske je razmatrana i usvojena informacija o projektnim prijedlozima za finansiranje iz sredstava Saudijskog razvojnog fonda i izvršen odabir 9 projekata ukupne vrijednosti 161,6 miliona KM koji će biti kandidovani u aprilskom terminu. Za finansiranje kod Saudijskog fonda konkuriše se dva puta godišnje, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Ministarstvo finansija je 16.2.2024. godine dostavilo svim ministarstvima, jedinicama lokalnih samouprava, te drugim javnim preduzećima, ustanovama i/ili javnim organizacijama smjernice za apliciranje projekata prema Saudijskom razvojnom fondu.

Kako je istaknuto, do naznačenog roka Ministarstvo finansija je zaprimilo ukupno 77 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 2,5 milijarde KM.

“Iz resorne nadležnosti Ministarstava dostavljena su 44 projektna prijedloga, za koje se aplicirano u vrijednosti 2,2 milijarde KM, a odabrana su četiri projekta ukupne vrijednosti 116,9 miliona KM. Posmatrajući strukturu dostavljenih aplikacija najviše vrijednosti su iz sektora energetike (945 miliona KM) i saobraćaja (milion KM)”, saopšteno je.

Navodi se da su iz resorne nadležnosti jedinica lokalne samouprave dostavljena 33 projektna prijedloga, za koje se apliciralo u vrijednosti od 264 miliona KM, a izvršen je odabir pet projekata ukupne vrijednosti 44,8 miliona KM.

Projekti koji su predloženi za finansiranje iz Saudijskog razvojnog fonda su:

– Regulacija korita rijeke Križevice u Srebrenici, vrijedan 11,5 miliona KM,
– 2. faza izgradnje i opremanje studentsko-đačkog doma u Vlasenici, vrijednosti 8,2 mil.,
– Izgradnja JU Srednjoškolski centar “Istočna Ilidža”, vrijedan 9,7 miliona KM,
– Infrastrukturni projekti u Prijedoru vrijednosti 9,4 miliona KM,
– Modernizacija sistema upravljanja otpadom u Gradišci 5,9 miliona KM.
– Projekat rekonstrukcije, izgradnje i opremanje objekta četiri psihijatrijske ustanove u Republici Srpskoj, ukupno vrijedan 23,2 miliona KM,
– Rekonstrukcija i rehabilitacija distributivne mreže sa zamjenom transformatora i opreme 35/10 transfostanica, vrijednosti 6 miliona KM (Elektroprivreda ad Trebinje),
– Sanacija i rekonstrukcija tunela “Križevići” (Željeznice Republike Srpske) vrijednosti 62,5 miliona KM,
– Rekonstrukcija tunela na putnoj mreži (JP Putevi), vrijedna 25 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije