Akcizama će se izgraditi "žila kucavica" BiH

27.03.2018. 13:34 / Izvor: Avaz.ba
Akcizama će se izgraditi 'žila kucavica' BiH

Samo mjesec dana nakon što su usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama, prihodi preduzeća zaduženih za izgradnju autocesta povećani su za 16 miliona KM.

Samo mjesec dana nakon što su usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama, prihodi preduzeća zaduženih za izgradnju autocesta povećani su za 16 miliona KM, potvrđeno je nedavno od Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO). 

Kako je rečeno iz UIO BiH, u februaru 2018. godine, po osnovu putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, iz cijene uvozne i domaće nafte i naftnih derivata prikupljeno je 25.873.072 KM, što je za 16.648.277 KM više u odnosu na februar 2017. godine.

No, osim što je novi Zakon donio veći prihod od putarina, BiH su otvoreni i mnogobrojni finansijski kanali Evropske unije, njenih banaka i fondova. Upravo su predstavnici EU bili najveći zagovornici usvajanja ovakvog zakona koji bi našoj državi omogućio milionska sredstva, ali i učešće u Transportnoj zajednici, kroz koju projektima možemo aplicirati za evropski novac.

Kako je kazao ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, osim usvajanja Transportne strategije, za dobivanje 500 miliona KM, akcize su bile osnovni uvjet i upravo se u tome ogleda njihov značaj za BiH i gradnju infrastrukture.

"Onog momenta kada je stupio na snagu ovaj zakona odmah smo dobili obavještenje da je 500 miliona maraka, koje smo dobili na Samitu u Trstu, oslobođeno i da će biti uplaćeno nama. Isto je bilo i s ovih 750 miliona eura iz Londona, koji su sada namijenjeni za Koridor 5C. Izašla je cifra koliko je sredstava prikupljeno do sada od akciza i sve će biti usmjereno isključivo u izgradnju infrastrukture. Više puta sam istakao, kada počnu nicati prva gradilišta i kada se otvore prve dionice, građani će shvatiti važnost ovog zakona. Od tog novca će se graditi, faktički, "žila kucavica" BiH, i s tim će se otvarati radna mjesta, firme će dobivati poslove...dakle, samo benefiti", naveo je Jusko.

Direktor JP "Autoceste Federacije BiH" Adnan Terzić kazao je da su akcize otvorile nove mogućnosti zaduženja, te je otvoren novi investicioni ciklus od 1,5 milijardi KM.

"To je nešto što nova akciza donosi, pojavile su se nove mogućnosti zaduženja. Od te 1,5 milijarde, sredstva Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ću učestvovati s dvije trećine ili oko milijarde. Dakle, doprinos Evropske unije je ogroman, zato što ova sredstva koja ćemo dobiti preko EIB-a i EBRD-a su najpovoljnija na tržištu. S obzirom na to da EU ima i Investicijski fond za zapadni Balkan (WBIF), kroz koji dolaze i značajna grant sredstva, onda možemo zaključiti da od EU sa skoro nultom kamatom dobivamo sredstva. Do sada imamo dogovoreno oko 160 miliona KM grantova, što ukazuje da je doprinos EU u izgradnji Koridora 5C ogroman", naveo je Terzić.

On je dalje dodao da cestogradnja ima zaista ogroman značaj za društvo u BiH.

"Svi oni koji se bave poslovnim ambijentom moraju shvatiti da jedan radnik uposlen na izgradnji Koridora za sobom povlači četiri radnika u proizvodnji. Tako da je cestogradnja od velikog značaja za BiH", zaključio je Terzić.

Dušan Topić, direktor "Autocesta RS", kazao je za „Avaz“ da su dosadašnji projekti iscrpili nivo akciza te da je došlo vrijeme da se novac od akciza troši na servisiranje starih dugova, te da je zbog toga bilo vrijeme za njihovo povećanje.

"Još nije profunkcioniralo i još se ne osjeti dovoljno, ali se nadam da će ubrzo sve krenuti. To nam je osnova za nova zaduženja i servisiranje starih", naveo je Topić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije