Avaz najavio novu investiciju vrijednu 60 mil. KM: U martu počinje izgradnja poslovno-stambenog centra u Tuzli

02.03.2010. 15:45 / Izvor: eKapija.ba
Avaz najavio novu investiciju vrijednu 60 mil. KM: U martu počinje izgradnja poslovno-stambenog centra u Tuzli

Kompanija Avaz d.o.o. tokom ovog mjeseca planira krenuti u izradnju velikog poslovno-stambenog centra u Tuzli. "Planirana vrijednost projekta sa zemljištem iznosit će oko 60 miliona KM", potvrdio je to za naš portal Alija Jahić, izvršni direktor Avaza.

Što se tiče lokacije objekta kaže da će on biti lociran u samom centru grada Tuzle, na prostoru stare željezničke stanice, na parceli ukupne površine od 6490 m2. Ističe da je prednost ove lokacija osim što se nalazi u pješačkoj zoni grada ta što ima i iznimno dobro saobraćajno riješenje sa direktnim prilazom sa transvezale, kao i rješeno pitanje parkinga.

"To je jedno do ključnih problema gradnje u urbanim centrima svih gradova u svijetu, ne samo Tuzle. A, to nam je ujedno bio i najveći izazov u fazi projektovanja tj. kako kvalitetno riješiti problem parkiranja, ne samo za buduće stanare, već i za posjetioce novog centra", kazao nam je Jahić.

Do sada su, kako saznajemo iz ove kompanije, pribavili sve potrebne saglasnosti i dozvole za izvođenje radova na ovoj lokaciji.

"U ovaj projekt ulazimo kao nosioci projekta jer imamo pravomoćno odobrenje za građenje i osiguravamo finansijska sredstva", kaže Jahić.

Nakon završetka gradnje tržištu će ponuditi 83 visokokvalitetne, moderno projektovane stambene jedinice smještene u dva zasebna ulaza (ulaz A – 27 stanova i ulaz B 56 stana), kao i tržni centar koji će se prostirati na oko 20.000 m2 površine. Inače, ukupna površina ovog poslovno – stambenog objekta iznosi oko 32.000 m2.

"Stanovi će predstavljati novitet na tržištu Tuzle, pa i regiona. Naime, radi se o stanovima koji su projektovani po zapadnim standardima življenja i opremljeni vrhunskom opremom. Vjerujemo da će i domaće kompanije, s obzirom na javno izražene preference Avaza, i u fazi samog izvođenja radova iskazati visok stepen profesionalnosti", kaže Jahić.

Namjera im je, kaže, da s ovim stambenim jedinicama postave nove standarde stanovanja i životnog stila, i to ne samo u Tuzli, već i u regionu.

Završetak radova na objektu planiran je za 20-tak mjeseci. Naime, Jahić nam kaže da je tender za prvi LOT već završen i da se na njega prijavilo 17 kompanija, a trenutno su, kaže, u fazi odabira izvođača. "Posao odabira izvođača ćemo završiti u idućih par dana", potvrdio nam je on.

Kaže da su osnovi uslovi koji su bili postavljeni pred potencijalne izvođače da osim izmirenih obaveza prema radnicima i državnim institucija moraju posjedovati i visoko kvalitetno osoblje i osigurati iznimno visok stepen kvaliteta u fazi izvođenja radova.

U fazi izgradnje, kaže, angažirat će i referentne konsultantske kuće koje ća nadzirati izvođenje radova, te i na taj način osigurati visok stepen kvalitete opreme i radova.

Na pitanje jesu li se ijednog trenutka pokajali što ste ušli u realizaciju ovog projekta obzirom da je vrijeme krize Jahić kaže, da im kvalitetno izrađen business plan i dobro organizovana priprema projekta daju za pravo da mogu vjerovati da je rizik ulaganja, pa čak i ulaganje na nesigurna i nerezvijena tržišta, pod kontrolom.

Ističe da su ponosni što su u vrijeme ekonomske krize i recesije na globalnom nivou krenuli u jedan tako grandiozan projekat kao što je izgradnja ovog objekta u Tuzli.

Investicija će osigurati posao za najmanje 1.500 radnika

Naglašava da je nedvojbeno da će izgradnja ovog objekta zahtjevati angažman velikog broja radnika. Smatra da je i samo pokretanje ovog projekta donijelo beneficije domaćim firmama, od faze izrade projektne dokumentacije, preliminarne i pripremne predradnje na samoj lokaciji i sl.

"Ono što je bitno je da će osim angažmana preko 1.500 radnika u fazi gradnje, tržni centar, koji je sastavni dio našeg projekta, u fazi svog rada zahtjevati zapošljavane ljudi unutar samog centra", kaže izvršni direktor Avaza.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije