Investicije / PROJEKTI

Bosman gradi vještačko jezero na Bjelašnici vrijednosti 1,2 miliona KM

03.09.2018. 14:07 / Izvor: Akta.ba

Sarajevska kompanija Bosman izvodi radove na izgradnji vještačkog jezera na planini Bjelašnica.

"Trenutno se izvode radovi zaštite geomembrane i postavlja se pocinčana zaštitna metalna ograda da se obezbijedi akumulacija sa sigurnosnog aspekta", kazali su iz kompanije Bosman Sarajevo za Akta.ba.

Dakle u pitanju su dodatni radovi na rekonstrukciji i modernizaciji akumulacije II na Bjelašnici s povećanjem kapaciteta.

Dodatni radovi uključuju i Izvođenje priprema za drugu fazu građenja, odnosno drenažnog sistema, izgradnja sabirnog šahta i muljnog ispusta akumulacije, nanošenje tereta u vidu reno madraca (gabiona) lociranih na dnu jezera radi stabilizacije geomenbrane.

"Vrijednost ove investicije je 1,2 miliona KM, a završetak prve faze radova i punjenje jezera planiran je za 30. septembar 2018. godine", poručili su iz Bosmana.

Vještačka jezera ove vrste na planinama se grade kako bi ih tokom zime mogli upotrebljavati u segmentu osnježavanja, dok u ljetnim danima mogu poslužiti kao turistička atrakcija.

M.R.R.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije