Na 11,09 ha

Bosman traži koncesiju i obnovu proizvodnje krečnjaka na ležištu kod Ilijaša

27.11.2023. 13:28 / Izvor: Akta.ba
bosman

Bosman d.o.o. Sarajevo planira ponovno pokretanje površinske eksploatacije i prerade stijenske mase krečnjaka za proizvodnju krečnjaka.

Bosman d.o.o. Sarajevo planira ponovno pokretanje površinske eksploatacije i prerade stijenske mase krečnjaka za proizvodnju krečnjaka na ležištu "Rijeka Rača – Visojevići" u općini Ilijaš, javlja Akta.ba.

Površina eksploatacionog polja je 11,09 ha, te je Federalno ministarstvo okoliša i turizma objavilo javni uvid u zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na okoliš za navedeni projekat.  

eksploatacija

Foto: Sadašnji položaj radnih kosina i osnovne etaže na kojoj će se vršiti prerada, odnosno proizvodnja kamenih agregata krečnjaka

 

U periodu od 2004. godine i sa prekidima do 2020. godine površinsku eksploataciju i preradu krečnjaka, odnosno proizvodnju kamenih agregata krečnjaka na ležištu "Rijeka Rača - Visojevići" vršilo je PD "Kunovac Company" d.o.o. Sarajevo.

Nakon isteka trajanja koncesije i sa prekidima do 2020. godine, ova firma prekida površinsku eksploataciju krečnjaka i od tada do danas se ne vrši eksploatacija.

Shodno tome, PD "Bosman" d.o.o. Sarajevo je 16.03.2023. godine podnijelo Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo "Samoinicijativnu ponudu za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju krečnjaka na ležištu "Rijeka Rača – Visojevići".

ZNAČAJNA IZMJENA PROJEKTA

Bosman je u zahtjevu naveo da će projekat imati značajne izmjene postojećeg, odnosno odobrenog projekta.

Osnovna značajna izmjena prethodnog projekta sastoji se od obnavljanja eksploatacije krečnjaka i prerade, odnosno proizvodnje kamenih agregata krečnjak i povećanja površine eksploatacionog polja. Također, površina prethodnog eksploatacionog polja na kome je eksploataciju i preradu krečnjaka vršilo PD „Kunovac Copany d.o.o. Sarajevo iznosila je P = 8,7 ha, dok buduća površina eksploatacionog polja na kojoj planira ponovnu eksploataciju i preradu krečnjaka PD "Bosman" d.o.o. Sarajevo iznosi P = 11,09 ha. 

Ponovna tehnologija površinske eksploatacije i prerade krečnjaka, odnosno proizvodnje kamenih agregata kamena krečnjaka koju će izvoditi PD „Bosman“ d.o.o. Sarajevo, bitno se neće mijenjati u odnosu na prethodnu. 

"Promjena je moguća samo u smislu korištenja različitih tipova rudarsko- građevinskih mašina za eksploataciju krečnjaka i vrsta i tipova mobilnih postrojenja za drobljenje i klasiranje stijenske mase krečnjaka za  proizvodnju različitih agregata krečnjaka i različitog granulometrijskog sastava", istaknuto je u zahtjevu. 

Također, navodi se da će se u budućem projektu koristiti isti tehnološki postupci površinske eksploatacije i prerada kao i u prethodnom projektu. Lokacija projekta nije vezana za lokacije postojećih ili odobrenih projekata te nema kumulativnog uticaja sa več postojećim ili odobrenim projektima.

UTICAJ PROJEKTA NA OKOLIŠ​

Geografski položaj ležišta krečnjaka "Rijeka Rača - Visojevići" nalazi se u istočnom dijelu općine Ilijaš, i to istočno od naselja Srednje, kroz koje prolazi magistrana cesta M 18 Sarajevo – Tuzla. Od naselja Srednje ležište krečnjaka „Rijeka Rača – Visojevići“ udaljeno je 4,3 km i povazano je lokalnom asfaltiranom cestom, koja prati tok rijeke Rača. Na sjevernoj strani ležišta krečnjaka nalazi se naselje Medojevići koje nije direktno povezano putnom komunikacijom sa ovim ležištem. 

riječ rača

 

Eksploatacija krečnjaka na ovom ležištu vrši dugi niz godina za potrebe građevinskih radova u oblasti visoko i niskogradnje na širem području grada Sarajevo i susjednih gradova, te izgradnje i održavanja lokalnih i šumskih puteva, a naročito u periodu izgradnje magistrane ceste M 18 Sarajevo - Tuzla. Ležište krečnjaka "Rijeka Rača – Visojevići" otvoreno je pristupnom makadamskom cestom koja povezuje osnovnu etažu E – 800 na kojoj se vršila prerada stijenske mase krečnjaka, odnosno proizvodnja kamenih agregata krečnjaka i lokalnu lokalnu asfaltnu cestu Srednje - naselje Rača. 

 

Prostor ležišta krečnjaka "Rijeka Rača - Visojevići" predstavlja zatalasani teren, sa prosječnim visinom od 800 do preko 1.000 m.n.v. u zoni naselja Medojevići. 

JAVNI UVID 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na uvid Zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na okoliš investitora Bosman d.o.o. Sarajevo za navedeni projekat.

Obrađivač zahtjeva je ovlaštenikInstitut “Kemal Kapetanović” u Zenici. Kompletna dokumentacija može se pogledati u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Hamdije Čemerlića 2, Sarajevo, 3. sprat, uz prethodnu najavu putem e-maila ili pošte.

Primjedbe, sugestije i mišljenja na Zahtjev za prethodnu procjenu mogu se dostaviti na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma u pisanom obliku u roku od 30 dana od dana objave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije