POTPISAN UGOVOR

Kreće izgradnja kružnog toka koji će rasteretiti gužve u Sarajevu

04.07.2023. 08:04 / Izvor: Akta.ba
kruzni

Projekat izgradnje kružne raskrsnice na spoju ulica Džemala Bijedića, Ive Andrića sa uklapanjem IX transverzale predstavlja nastavak aktivnosti na sanaciji, rekonstrukciji i proširenju ulice Džemala Bijedića sa postojeće dvije na četiri saobraćajne trake.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač i izvođač radova direktor firme ”Bosman” d.o.o. Sarajevo Suno Jahić potpisali su danas okvirni sporazum za izgradnju kružne raskrsnice na spoju ulica IX transverzale, Džemala Bijedića i Ive Andrića sa projektom izmještanja ili zaštite komunalne infrastrukture na području kružne raskrsnice. Potpisivanju ovog sporazuma prisustvovao je ministar finansija Kantona Sarajevo Emir Dedović.

Projekat izgradnje kružne raskrsnice na spoju ulica Džemala Bijedića, Ive Andrića sa uklapanjem IX transverzale predstavlja nastavak aktivnosti na sanaciji, rekonstrukciji i proširenju ulice Džemala Bijedića sa postojeće dvije na četiri saobraćajne trake. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo za ovaj projekat obezbijedit će finansijska sredstva u iznosu od 1.700.000,00 KM, dok će Općina izdvojiti finsnsijska sredstva u iznosu od 200.000,00 KM.

Načelnik Semir Efendić kazao je da je Općina još od ranije u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo i Direkcijom za puteve KS ušla u projekat proširenja i rekonstrukcije ulice Džemala Bijedića gdje je urađen značajan dio saobraćajnice.

"Ranije u ovoj godini potpisan je ugovor za izgradnju kružne raskrsnice kod JP ”Gras” gdje su pripremni radovi počeli prije nekih 15 dana, te se uskoro očekuje ulazak izvođača u izgradnju raskrsnice. Ovo je druga kružna raskrsnica na drugom kraju dosad rekonstruisanog dijela ulice Džemala Bijedića koja se povezuje sa IX transverzalom. Važno je reći da se paralelno izvode radovi i na dovršetku kružne raskrsnice na ulici Safeta Zajke gdje se ona također povezuje sa IX transverzalom. To je integralni dio jednog primarnog saobraćajnog koridora pored ulice Bulevara Meše Selimovića kao jednog od najvažnijeg kroz Općinu Novi Grad koji u velikoj mjeri služi za tranzitni, ali i za lokalni saobraćaj unutar Općine. Sada ćemo dobiti još jedan primarni koridor ulicom Džemala Bijedića", rekao je Efendić.

kruzni

Dodao je da je izvođač radova renomirana firma, te da vjeruje da će oni u planiranim rokovima izvršiti radove. Kazao je da se kod ovih projekata neprekidno odvija saobraćaj dok traju radovi i da to djelimično usporava izvođača radova.

"Po završetku ovih projekata krajem ove godine sigurno ćemo imati potpuni koridor do JP ”Gras” koji ide od autoputa i ulaza na Sarajesvku obilaznicu, faktički kroz cijelu Općinu Novi Grad što će u velikoj mjeri rasteretiti primarni saobraćaj", istakao je Efendić.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta zahvalio se Općini Novi Grad Sarajevo na čelu sa načelnikom i administracijom na saradnji i podršci koju pružaju da određeni projekti mogu ići svojim tokom, a sve u cilju da se građanima Kantona Sarajevo omoguće što bolji i bezbjedniji uslovi za život.

"U Općini Novi Grad Sarajevo danas potpisujemo nove radove, jedan od novijih projekata koji smo usaglasili u prethodnoj godini, danas je došlo do njegove implementacije, to je kružni tok između IX transverzale i ulica Džemala Bijedića i Ive Andrića. To je još jedan u nizu projekata koji će značajno rasteretiti gužve u Kantonu Sarajevo. Bitno je reći da završetkom radova ova dva kružna toka dobijamo najveću saobraćajnu infrastrukturnu vrijednost od rata do danas koja će značajno rasteretiti gužve u Općini Novi Grad, ali i u Kantonu Sarajevo. U Općini Novi Grad Sarajevo radimo baš dosta velikih projekata, vrlo brzo ćemo krenuti i sa Bulevarom Mimara Sinana, nakon toga ćemo raspisati Majdansku ulicu tako da će Novi Grad u ovoj godini, a i u idućoj biti veliko gradilište kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura", kazao je Šteta.

kruzni

Izvođač radova, direktor firme ‘’Bosman’’ d.o.o. Sarajevo Suno Jahić, kazao je da izgradnja kružnog toka zahtjeva određeno vrijeme, te da će što prije krenuti sa izgradnjom kako bi se iskoristila građevinska sezona i da će nastojati da bez velikih problema završe projekat onako kako je predviđeno ugovorom.

Općina Novi Grad Sarajevo izradila je glavni projekat koji se odnosi na projekat građevinske faze, odvodnje, javne rasvjete, te projekat saobraćjne signalizacije i izmještanja instalacija. Glavnim projektom planirana je  izgradnja pješačkih staza na kružnoj raskrsnici sa razdjelnim zelenim ostrvom. Za projekat je pribavljena urbanistička saglasnost, te su ishodovane potrebene saglasnosti komunalnih preduzeća.

Planiranom kružnom raskrsnicom povećava se sigurnost saobraćaja, smanjuje se broj konfliktnih tačaka i podiže nivo usluge saobraćaja na predmetnom lokalitetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije