Buško jezero u novim projektima: Gradi se Turističko-kulturno-edukacijski centar
OTVORI GALERIJU

Investicije / PROJEKTI

Buško jezero u novim projektima: Gradi se Turističko-kulturno-edukacijski centar

U august mjesecu ove godine, održana je redovna Skupština dioničara Delminium d.d na kojoj je predstavljen projekt Resort 1100 - Turističko-kulturno-edukacijski centar koji su podržali predstavnici lokalnih mjesnih zajednica.

22.10.2018. 14:18 / Izvor: Akta.ba

Najveće vještačko jezero u Evropi, Buško jezero, koje se nalazi između Livna i Tomislavgrada uskoro bi moglo dobiti dugo najavljivani Turističko-kulturno-edukacijski centar za čiju izgradnju su obezbjeđena novčana sredstva a time i izgradnja zagarantovana, potvrdio je ovo za Akta.ba Vlado Kolak, direktor dioničkog društva Delminium.

Kako Kolak kaže na izgradnju ovog centra čekalo se jako dugo ali sada je sve izvjesno da će njegova izgradnja uskoro da krene, čime će se unaprijediti lokalna ekonomija i zapošljavanje ljudi u ovom kraju.

"U toku je izrada izvedbene dokumentacije koja će do kraja mjeseca biti gotova zajedno sa troškovnicima i svom pratećom dokumentacijom, što znači da mi uskoro startamo sa realizacijom projekta. Ono što je bitno za spomenuti da trenutno nema nikakvih prepreka za realizaciju projekta jer su i investitori osigurali sva neophodna finansijska sredstva kako bi se projekat nesmetano realizirao. Misija cijelog projekta je od Buškog kraja napraviti prepoznatljivu turističku destinaciju i revitalizirat život u njemu, što ćemo mi i realizovati", kazao je Kolak.

Dodao je da su se sa istim projektom Resort 1100 - Turističko-kulturno-edukacijski centar, prijavili za natječaj u okviru kohezijskog fonda Evropske unije gdje se zajedno sa Hrvatskom i Crnom Gorom natječu za sredstva.

Podsjećamo da je Općinsko vijeće Tomislavgrada još 2008. godine usvojilo Programske osnove za uređenje prostora oko Buškog jezera, a prije tri godine Dioničko društvo Delminium, koje je osnovano od strane investitora koji imaju uspješne poslove u susjednoj Hrvatskoj i inostranstvu, izradilo je Master plan uređenja prostora oko jezera, koji je usvojilo  i OV Tomislavgrad i omogućilo nastavak realizacije ideje. Investitori su od općine Tomislavgrad kupili zemljište za izgradnju ovog  kompleksa i u više navrata pokušavali započeti svoj projekat koji je išao jako sporo ali kako stvari sada stoje za njega nema prepreka, već se rade pristupni putevi i drugi potrebni radovi.

U august mjesecu ove godine, održana je redovna Skupština dioničara Delminium d.d na kojoj je predstavljen projekt Resort 1100 - Turističko-kulturno-edukacijski centar koji su podržali predstavnici lokalnih mjesnih zajednica, poduzetnici, znanstvenici, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin i predstavnici HEP-a.

Kolak je kazao kako su dosadašnji i novi dioničari oduševljeni projektom i plebiscitarnom podrškom u samo nekoliko sati i prije Javne objave koja predviđa 90 - dnevni rok, izvršili predbilježbe i osigurali više novca nego što je uprava planirala dokapitalizacijom za daljnji razvoj projekta.

Cijeli projekat osmišljen je kroz tri segmenta, prvi od njih je edukacijski koji ima zadatak educirati lokalno stanovništvo u području turizma i ekologije i na ta način stvoriti turističku destinaciju, Kolak pojašnjava da je ovaj segment dugoročan te da se realizuje u suradnji sa ostalim institucijama društva, općinama Tomislavgrad i Livno.

Drugi segment je kulturni, kroz koji se želi zaštiti, očuvati ali i promovisati sva povjesno - kulturna baština ovog kraja. Kako kaže glavni cilj ovog dijela je prikupljanje baštine Kralja Tomislava, njegove proslove 1100 obljetnice od krunisanja na području Delminiuma – Tomislavgrada.

I treći segment je turističko- zdravstveni koji će biti objedinjen kroz izgradnju modernog wellnes hotela sa četiri do pet zvjezdica koji će se prostirati na površini od 5,477,54 m2 . 

"U ovom trenutku glavne organizacije za promociju turističke ponude na Buškom jezeru su dvije institucije, Eko selo Grabovica i duhovni centar Karmel Svetog Ilije koji aktivno rade na promociji dostupnih sadržaja. Već sada ima oko desetak aktivni obiteljskih iznajmljivača na području jezera a oko 1000 kuća je potrebno prilagoditi potrebama tržišta, to će nam biti sljedeći koraci koje ćemo poduzeti. Kuće koje se nalaze uz sam rub jezera idealna su destinacija za jačanje turizma na ovom prostoru ali se na tome mora raditi, vlasnici ovih kuća uglavnom žive izvan naše zemlje i u dogovoru sa njima pokušat ćemo, a uz pomoć ovog našeg edukacijskog centra, oformiti jedan zajednički menadžment kojim bi se najprije te kuće prilagodile potrebama modernih turista i tako otvorili nove sadržaje na jezeru", govori Kolak.

Na ovaj način vršila bi se edukacija stanovništa i menadžmenta koji bi bio spona i bavio bi se iznajmljivanjem spomenutih objekata.

Kolak govori da se trenutno sve zamišljeno projektom odvija bez problema,  osigurana su sigurna sredstva, urađen je idejni projekat i uskoro se kreće u realizaciju cijelog projekta.

Buško jezero se nalazi na teritoriju općina Livno i Tomislavgrad, a većina se jezera administrativno nalazi pod upravljanjem općine Tomislavgrad. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 716 m, a ukupna površina iznosi 55,7 km2.

Jezero je dugo 13,5 km, a široko 7,2 km, s dubinom koja seže do 16 m. Jezero je akumulacijskog tipa, formirano je i otvoreno 1974. godine za potrebe hidroelektrane Orlovac u Hrvatskoj.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije