Degradiran prvi poratni hotel u Tučepima

22.11.2015. 15:29 / Izvor: Akta.ba

Hotel Jadran je nekada bio prvi poratni jadranski hotel, simbol prosperiteta. No već desetljećima zgrada je napuštena i devastirana, ogoljena s opustošenim inventarom.

Na rubu malog mjesta Tučepi, na makarskoj rivijeri gdje se dodiruju more i planina Biokovo, smješten je hotel Jadran. Hotel Jadran je nekada bio prvi poratni jadranski hotel, simbol prosperiteta. No već desetljećima zgrada je napuštena i devastirana, ogoljena s opustošenim inventarom. Iza polomljenih pločica, porušenih i išaranih zidova, razbijenih prozora, slomljenih grana i hrpa smeća krije se nevjerojatna povijest jugoslavenskog turizma, piše portal pogledaj.to.

Netom poslije rata sagrađen je kao odmaralište za jugoslavensku tajnu policiju – Udbu. Nakon što je komisija tadašnje policije odabrala lokaciju, nenaseljeno žalo bez cestovnog prilaza, smješteno između majušnog sela Tučepi i obližnje Makarske, započela je gradnja hotela. Djelo arhitekta Branka Bona 1948. godine gradili su njemački ratni zarobljenici, koji kućama odlaze polovicom ’49. godine. Hotel je dovršen i stavljen u funkciju tek 1954. godine, prvenstveno zbog oskudice materijala.

Tome svjedoči činjenica da za su kanalizacijske i vodovodne cijevi iskorištene one s putničkog broda “Partizanka” koji je izgorio u splitskom škveru. Prvih godina je služio kao hotel za policijsku elitu, do kojega se dolazilo samo brodom. Krajem pedesetih godina hotel Jadran otvara se za javnost i postaje ljetovalište za turiste iz regije, a u hotelu se zapošljava velik broj mještana.

Ostarjelu zgradu su “Hoteli Tučepi” još 1989. namjeravali urediti, raspisan je 1993. pozivni natječaj za idejno rješenje (iste je godine u Zagrebu umro arhitekt Bon) i za najbolje rješenje izabrano ono makarskog arhitekta Ante Rožića. U realizaciji posla ih je presjekao Domovinski rat. Nakon zbrinjavanja izbjeglica kroz četiri ratne godine hotel više nije mogao primati turiste prije nego što se potpuno ne renovira.

Vlasnik hotela Jadran prije nekoliko godina postaje Jako Andabak, vlasnik hotelskog lanca Bluesun Hotels&Resorts i suvlasnik “Hajduka“. Hotel je konačno konzervatorski zaštićen, ne smije se rušiti, investitoru se dopušta poveća gradnja pokraj njega, a sam hotel će obnoviti. Međutim, u ovoj bajkovitoj priči uslijedio je preokret. Novi vlasnik tučepskog hotelskog lanca, da bi uopće otpočeo investiciju gradnje i obnove hotela, zahtijeva od općine prilično krupne ustupke.

Uz nekoliko tehničkih i lokalcima prihvatljivih zahtjeva, našla su se dva koja su vijećnike i građane šokirali. Prvi od njih je bio taj da općina svojim novcem premjesti mjesno nogometno igralište, a lokaciju gdje se sada nalazi prenamjeni iz sportsko-rekreativne zone u turističku zonu. Uz to, Andabakovo hotelsko poduzeće zahtijevalo je da dobije koncesiju na čak pet gradskih plaža.

Andabak je odbacio izvorni projekt i predstavio novi, agresivniji i veći jednog hrvatsko-nizozemskog arhitekta, koji bi donio makarskoj rivijeri prvih pet zvjezdica. Gradnja tučepskog hotela Jadran, koja je bila najavljena za početak ove godine, stopirana je zbog imovinsko-pravnih odnosa i najvjerojatnije će biti prolongirana za sljedeću godinu.

Izvor: pogledaj.to

Foto:Urbex & EDC Croatia

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije