Dodijeljena koncesija za izgradnju MHE Jabuka na rijeci Kolini

12.07.2016. 16:22 / Izvor: Akta.ba
Dodijeljena koncesija za izgradnju MHE Jabuka na rijeci Kolini

Postrojenje će biti snage 700 kW sa godišnjom proizvodnjom od 3,1 GWh električne energije.

U Goraždu je danas potpisan ugovor između Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i firme EKO-REM d.o.o. iz Sarajeva o dodjeli koncesije za izgradnju minihidrocentrale (MHE) Jabuka na rijeci Kolini. Ugovor koji predviđa iskorištenje rijeke Koline u hidroenegetske svrhe narednih 30 godina potpisali su Emir Oković, premijer Vlade BPK Goražde i Mensud Pekmez, direktor firme EKO-REM d.o.o. Sarajevo.

Postrojenje će biti snage 700 kW sa godišnjom proizvodnjom od 3,1 GWh električne energije, a planira se graditi na području Mjesne zajednice Jabuka u Ustikolini, Općina Foča u FBiH.

Ukupna investicija bi trebala iznositi oko 2,3 miliona KM, dok će proizvedena električna energija u potpunosti zadovoljiti sve potrebe lokalnog stanovništva MZ Jabuka kao i dio potreba Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Direktno u budžet BPK će se uplatiti sredstva oko 42 hiljade KM na ime jednokratne naknade, a pozitivnu korist će imati građani općine Foča u FBiH i ekološka udruženja kojima će bit uplaćen novac radi prijateljskog okruženja i dobre saradnje sa investitorom na terenu.

Ova investicija će sigurno poboljšati energetsku stabilnost i novo zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Inače, firma EKO-REM d.o.o. realizirala je nekoliko vlastitih projekata na području BPK Goražde od kojih je svakako najznačajnija izgradnja minihidrocentrale Kosova na  Kosovskoj rijeci.

Kako ističe direktor ove firme, izgradnja MHE Kosova trebala bi biti završena u oktobru ove godine, a što je najvažnije, za izvođače radova na ovoj, kao i na MHE Jabuka, angažovane se lokalne firme.

"Zahvaljujemo se Vladi BPK Goražde, Ministarstvu za privredu BPK Goražde, Komisiji za koncesije BPK Goražde, Općini Foča u FBiH, lokalnim eko udruženjima, Ribolovačkom društvu ”Halil Sofradžija” Ustikolina, Lovačkom društvu ”Grebak” Ustikolina, kao i građanima koji su dali podršku i pomogli na bilo koji način projekte minihidrocentrala MHE Kosova i MHE Jabuka", kazao je Mensud Pekmez, direktor firme EKO-REM nakon potpisivanja ugovora.

Investicija preko dva miliona KM daće pozitivne efekte na sam budžet i ukupne privredne aktivnosti Bosansko-podrinjskog kantona- izjavio je premijer BPK-a Goražde Emir Oković. On ističe da je dodjela ove i njoj sličnih koncesija u planskom opredijeljenju Vlade te da je riječ je o investitoru koji je već prepoznat na ovom području u implementaciji sličnog projekta, odnosno da je Vlada veoma zadovoljna ispunjavanjem obaveza iz ranijeg ugovora.

Današnjoj dodjeli koncesije prisustvovali su ministar za privredu BPK-a Meho Mašala i predsjednik Komisije za koncesije Emir Sijerčić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije