Dolini heroja vraćen nekadašnji izgled, sanirano veliko klizište

Investicije / PROJEKTI

Dolini heroja vraćen nekadašnji izgled, sanirano veliko klizište

25.09.2018. 13:21 / Izvor: SRNA

U Dolini heroja na Tjentištu završena je sanacija klizišta koje se pokrenulo u februaru i zaprijetilo spomeniku Bitke na Sutjesci i spomen-kosturnici, za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila 927.000 KM.

Ogromni krater ispod spomenika popunjen je kamenim i zemljanim nasipom sa kompletnom drenažom podzemnih i nadzemnih voda, novim odvodima i cjevovodima i sa 15 šahtova na dubini od osam metara.

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović napominje da se klizište na istom mjestu pokrenulo 1986. godine, ali da tada nije adekvatno sanirano, pa se nakon tri decenije, usljed obilnih kiša, ponovo aktiviralo.

"Zahvaljujući Vladi Republike Srpske, koja je obezbijedila dva miliona KM, realizuje se kompletan projekat i sanacije klizišta i rekonstrukcije memorijalnog kompleksa. Trenutno se postavljaju nove mermerne ploče ispod spomenika", kaže Pavlović.

U okviru rekonstrukcije nanovo će biti izgrađena i popločana stepeništa sa više od 200 stepenica, kao i čitav plato i amfiteatar iznad spomenika, a na tom dijelu biće urađen i drenažni sistem sa odvodnim cijevima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije