"Nefa namještaj" u stečaju

18.07.2019. 13:51 / Izvor: Nezavisne novine
'Nefa namještaj' u stečaju

Okružni privredni sud u Bijeljini donio je rješenje o otvaranju stečaja u preduzeću "Nefa namještaj", a za stečajnog upravnika imenovao Marka Krsmanovića.

Okružni privredni sud u Bijeljini donio je rješenje o otvaranju stečaja u preduzeću "Nefa namještaj", a za stečajnog upravnika imenovao Marka Krsmanovića.

U pitanju je lanac salona u ruskom vlasništvu, a koji su krajem maja naprasno zatvoreni u Bosni i Hercegovini i Srbiji. 

Sud je pozvao povjerioce da u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka prijave svoja potraživanja te da izvrše uplatu sudske takse.

Ročište na kojem će biti ispitana prijavljena potraživanja zakazano je za 8. oktobar.

"Pozivaju se lica koja imaju obaveze prema stečajnom dužniku da ih bez odlaganja izvrše prema stečajnom dužniku", stoji u rješenju suda.

U izvještaju privremenog stečajnog upravnika se navodi kako je preduzeće poslovalo sve do 24. maja ove godine, kada su zatvoreni svi maloprodajni saloni.

Djelatnost se obavljala na temelju zakupa magacina i poslovnih prostora koji su pretvarani u maloprodajne salone, odnosno poslovne jedinice.

Dugovi preduzeća iznose 1,44 miliona KM, dok raspolažu robom u vrijednosti oko 100.000 KM. Nešto preko 60.000 maraka imaju potraživanja.

Na dan otvaranja predstečajnog postupka u BiH je bilo 39 zaposlenih radnika, od čega su u međuvremenu 23 radnika sporazumno raskinula ugovor, dok je za 10 istekao jer su bili zaposleni na određeno vrijeme.  

Prema finansijskom izvještaju za 2018. godinu, evidentiran je gubitak iznad visine kapitala u iznosu 785.538 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije