Milionski dugovi zatvorili "Nefu"

05.06.2019. 07:47 / Izvor: Nezavisne novine
Milionski dugovi zatvorili 'Nefu'

U sudskom rješenju o pokretanju predstečajnog postupka se navodi kako su dugovi preduzeća oko 1,3 miliona maraka.

Direktor preduzeća "Nefa namještaj" sa sjedištem u Bijeljini, a koje je nedavno naprasno zatvorilo sve salone u Republici Srpskoj, podnio je Okružnom privrednom sudu u Bijeljini zahtjev za stečaj.

U prijedlogu se navodi da dužnik nije u mogućnosti da redovno izvršava svoje dospjele obaveze, da od 24. maja ove godine više nije u mogućnosti da obavlja svoju osnovnu djelatnost, trgovinu na malo namještajem, jer su svi saloni zatvoreni od strane zakupodavaca.

U sudskom rješenju o pokretanju predstečajnog postupka se navodi kako su dugovi preduzeća oko 1,3 miliona maraka.

"Dugovi prema dobavljačima u zemlji iznose preko 139.000 KM, prema dobavljačima u inostranstvu preko 922.000 KM, za neplaćene poreze 60.927,78 KM te obaveze po pozajmici osnivača u iznosu od 176.024,70 KM", navodi se u ovom dokumentu.

Za privremenog stečajnog upravnika sud je imenovao Marka Krsmanovića iz Bijeljine, koji će ispitati da li postoji razlog za otvaranje stečaja, te da li će imovina dužnika pokriti troškove postupka.

Sud je ročište za ispitivanje uslova za otvaranje stečaja nad imovinom ovog stečajnog dužnika zakazao za 16. jul, na kojem će nakon izvještaja privremenog stečajnog upravnika odlučiti o daljem toku postupka.

"Tek nakon izvještaja ćemo imati stvarnu sliku, gdje će se vidjeti postoje li razlozi za stečaj. Bilo kakve prognoze u ovom momentu bi bile nagađanje", kazao je Krsmanović kratko za "Nezavisne".

U Poreskoj upravi Republike Srpske su nam kazali kako je ovo preduzeće po osnovu poreza i doprinosa za lična primanja ostalo dužno 732 КМ, te nešto preko 20.000 maraka poreskih obaveza po pitanju doprinosa za mart.

Podsjećamo, "Nefa namještaj" je u Srbiji imao proizvodne pogone, i to u Vranju i Somboru, te na desetine prodajnih salona koji su zajedno s proizvodnjom ugašeni preko noći krajem maja, a preko 500 radnika je ostalo bez posla.

Paralelno s tim, zatvoreni su i prodajni saloni u Bosni i Hercegovini, a desetine kupaca ostale su bez poručenog namještaja.

Andrej Hodasevič, ruski investitor, koji je napustio Srbiju, naknadno se oglasio i poručio kako nikome neće ostati dužan. Prema pisanju medija u ovoj zemlji, pravna lica koja su vezana za "Nefu" će biti ugašena kroz postupak likvidacije.

Inače, od juče je otvoren call centar za sve kupce koji su platili namještaj, a kojima nije isporučen.

"Zbog događaja u posljednjim danima poslovanja moramo obnoviti podatke kako bismo bili sigurni da će svi biti evidentirani. Prikupljanje podataka će trajati do kraja ove nedjelje. Po završenom prikupljanju podataka naši operateri će vas kontaktirati da vam ponude rješenje", navodi se na njihovoj internet stranici uz detalje o načinu prijave i kontaktima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti