Obnova i izgradnja: Bh. pravosuđe dobiva nove četiri zgrade

19.01.2021. 07:56 / Izvor: Akta.ba
Obnova i izgradnja: Bh. pravosuđe dobiva nove četiri zgrade

Projekt "Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH".

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Švedske, a u okviru Projekta “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH”, osiguralo je izradu projektne dokumentacije za obnovu i izgradnju zgrada četiri pravosudne institucije.

Projektnom dokumentacijom predviđena je izgradnja potpuno novih zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i Općinskog suda u Žepču, dok će zgrade Osnovnog suda u Prnjavoru i Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu biti obnovljene, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Kako se nadalje navodi, zgrade u kojim su spomenute pravosudne institucije trenutno smještene ne mogu odgovoriti potrebama kvalitetnog i efikasnog pravosuđa, prilagođenog potrebama građana i građanki, zbog čega je adaptacija postojećih i izgradnja novih objekata od iznimne važnosti u uspostavljanju pravosudnog sistema koji će odgovoriti potrebama građana.

VSTV je kreator idejnih rješenja izgradnje i obnove objekata, koja će osigurati značajno unapređenje u polju funkcionalnosti, prilagođenosti osobama s poteškoćama u kretanju, sigurnosti objekata te energetske efikasnosti.

opcinski sud u zepcu

Općinski sud u Žepču

Prilikom same izrade projektne dokumentacije, Vijeće se vodilo ranije utvrđenim potrebama sudova i tužilaštava koje su neophodne za njihov funkcionalan rad, ali i potrebama građana kao krajnjih korisnika usluga pravosudnih institucija.

"Adekvatna prostorna organizacija omogućava efikasan protok ljudi i spisa u pravosudnim institucijama, što predstavlja  uslov za kvalitetan i efikasan rad, odnosno pružanje kvalitetnih usluga građanima", navodi se u saopćenju.

Stoga, VSTV BiH u saradnji sa međunarodnim partnerima, ulaže stalne napore u osiguravanje uslova za obnovu i izgradnju sudskih i tužilačkih zgrada u BiH.

Vrijednost osigurane projektne dokumentacije je oko 160.000 KM, što predstavlja značajan doprinos Vlade Švedske pravosuđu u BiH, a poseban značaj ogleda se u činjenici da su izradom projektne dokumentacije stvoreni preduvjeti za povlačenje sredstava iz pristupnih fondova Europske unije, putem programa IPA 2017.

Za izgradnju zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i Općinskog suda u Žepču te obnovu zgrada Osnovnog suda u Prnjavoru i Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu, Delegacija Europske unije u BiH, u okviru programa IPA 2017, osigurala je oko dva miliona eura, navodi se u saopćenju.

zgrada u bijeljini

Zgrada u Bijeljini

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije