Propao i treći pokušaj prodaje imovine bijeljinske Šećerane

23.03.2017. 09:21 / Izvor: Nezavisne novine
Propao i treći pokušaj prodaje imovine bijeljinske Šećerane

Treći po redu pokušaj prodaje bijeljinske Šećerane u stečaju je propao jer se ni na jučerašnjoj licitaciji nije pojavio niko zainteresovan za kupovinu.

Treći po redu pokušaj prodaje bijeljinske Šećerane u stečaju je propao jer se ni na jučerašnjoj licitaciji nije pojavio niko zainteresovan za kupovinu imovine ovog preduzeća.

Na prodaju su bili ponuđeni poslovni i pomoćni objekti u privredi, kao i zemljišta koja se nalaze u sklopu ovih objekata.

U ponudi se našla i pokretna imovina, među kojom su alati, gotovi proizvodi, rezervni dijelovi i ostala oprema koja je prodavana u kompletu.

Iako je ponuđena početna cijena od 11,8 miliona maraka za čak 50 odsto niža od prvobitne, to ništa nije promijenilo situaciju jer kupaca nije bilo.

Prema riječima Laze Đurđevića, stečajnog upravnika ovog preduzeća, o sljedećim koracima u vezi s prodajom će odlučivati povjerioci.

"Sudu ću podnijeti zahtjev za održavanje sjednice Skupštine povjerilaca. Na njoj će povjerioci odrediti šta i kako dalje, kazao nam je on.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da cijena bude dodatno umanjena, ali i da o tome ne odlučuje on, nego Skupština.

Kako je rekao, kompanija iz Vijetnama, o kojoj je spekulisano u posljednjih nekoliko sedmica kao mogućem kupcu, nije poslala pismo namjere, ali da za tako nešto nije ni sada kasno.

Inače, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sastali su se 14. marta s kompanijom "Construction Corporation JSC" iz Vijetnama kada su im predstavljeni kapaciteti, kao i sve ono što posjeduje fabrika šećera u Velikoj Obarskoj.

Vijetnamci su, kako je tada saopšteno, obećali kako će u najskorije vrijeme poslati pismo namjere, a nakon kupovine povećati kapacitet fabrike za 100 odsto.

Pisma nema ni u resornom ministarstvu, iz kojeg su poručili kako ga svakodnevno očekuju.

"To je zasad sve na nivou početne zainteresovanosti. Ozbiljnije informacije očekujemo u pismu namjere", kazao nam je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva.

Podsjećamo, Skupština povjerilaca donijela je na sjednici održanoj krajem septembra prošle godine odluku o prodaji imovine putem licitacije, s obzirom na to da niko od potencijalnih strateških partnera, koji su pominjani u proteklom periodu, nije dostavio ponudu za kupovinu fabrike i oživljavanje proizvodnje.

Prva licitacija održana je sredinom decembra, kada je početna cijena bila 23,7 miliona maraka, a druga mjesec dana kasnije, kada je ponuđena 30 odsto niža cijena, te jučerašnja, koja je takođe bila neuspješna. Povjerioci su insistirali da se fabrika prodaje u kompletu da bi se zadržala njena tehnološka cjelina.

Sva nepokretna imovina je pod hipotekom, koja je upisana u korist Ministarstva finansija RS i Poreske uprave RS.

Upravo je Poreska uprava u julu 2015. godine podnijela prijedlog za otvaranje stečaja jer joj je Šećerana dugovala 2,8 miliona maraka. Među najvećim dugovima su onaj prema radnicima i preduzeću "Agrokop", a koji iznose oko šest miliona maraka pojedinačno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije