Raspisan tender: Za imovinu "Elvaca" traže 24 miliona KM

21.11.2019. 10:10 / Izvor: Akta.ba
Raspisan tender: Za imovinu 'Elvaca' traže 24 miliona KM

Imovina kompanije "Elvaco" iz Bijeline u stečaju koja je nekada poslovala u sklopu “Bobar” grupacije se prodaje a procjenjena vrijednost iznosi 24,3 miliona maraka.

Bijeljinski Elvaco u stečaju raspisao je tender za prodaju imovine vrijedne 24,35 miliona KM.

Najveću vrijednost imaju građevinski objekti sa infrastrukturom čija početna cijena iznosi 12,11 miliona maraka, zatim zemljište površine 114.959 kvadrata koje je procijenjeno da vrijedi nešto preko osam miliona maraka.

Na prodaju su ponuđeni mašine i alati, oprema, zalihe materijala i gotovi proizvodi ali i dvosoban stan vrijedan 46.750 maraka.

Kako je navedeno u tenderu stečajni dužnik prodaje zemljište, objekte, opremu i zalihe putem usmenog javnog nadmetanja, odnosno licitacije.

"Imovina se prodaje u cjelini i cijena ispod koje se imovina stečajnog dužnika ne može prodati iznosi 24.350.605 KM", navodi se u oglasu o prodaji koji potpisuje Mlađan Petković, stečajni upravnik.

Imovina se prodaje u zatečenom imovinsko-pravnom statusu, u viđenom stanju, bez pružanja garancija u momentu prodaje i na kupca se prenosi obim prava kojim stečajni dužnik raspolaže u momentu prodaje, pa se naknadni prigovori neće uzimati u obzir, a stečajni dužnik ne odgovara za eventualne nedostatke koje kupac utvrdi po izvršenoj prodaji.

Pravo učešća u javnoj prodaji imaju sva pravna i fizička lica koja uplate depozit u iznosu od 50.000,00 KM najkasnije do 10.12.2019. godine

Prodaja imovine obaviće se putem usmenog javnog nadmetanja dana 16.12.2019 godine sa početkom u 12 časova, u prostorijama stečajnog dužnika u Bijeljini.

Inače, kompanija "Elvako" je decenijama bila sinonim uspjeha semberske privrede. Većinski akcionarski udio ovog preduzeća kupila je kompanija "Bobar" 2009. godine od korporacije "Integral inženjering" iz Laktaša za oko 3,3 miliona KM.

Međutim, nakon smrti Gavrila Bobara 2014. godine na površinu su isplivali brojni problemi. Okružni privredni sud u Bijeljini 2017. godine donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka u bijeljinskom preduzeću "Elvaco".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije