RS: Za osam mjeseci pad industrijske proizvodnje 1,1 odsto

23.10.2014. 09:19 / Izvor: SRNA
RS: Za osam mjeseci pad industrijske proizvodnje 1,1 odsto

Potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić rekao je Srni da industrijska proizvodnja u Srpskoj za osam mjeseci bilježi pad za 1,1 odsto, što je, najvjerovatnije, uslovljeno nepovoljnim događanjima tokom godine, a prije svega poplavama.

Potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić rekao je Srni da industrijska proizvodnja u Srpskoj za osam mjeseci bilježi pad za 1,1 odsto, što je, najvjerovatnije, uslovljeno nepovoljnim događanjima tokom godine, a prije svega poplavama.

"Došlo je, prije svega, do pada privredne aktivnosti, pa tako za razliku od prvog kvartala koji je pokazivao tendencije rasta, drugi i treći kvartal imaju tendenciju blagog pada industrijske proizvodnje", rekao je Vidić i dodao da se taj pad ne može ocijenti kao visok s obzirom na razmjeru elementarnih nepogoda koje su zadesile Republiku Srpsku i region.

On, ipak, smatra da se do kraja godine, pod pretpostavkom da se ništa enormno ne dogodi, može očekivati bilježenje potencijalnog rasta u odnosu na prethodnu godinu, što bi, kako kaže, bio izvanredan uspjeh, s obzirom na sve što se događalo kada je riječ o poplavama.

Vidić naglašava da ohrabruje što prerađivačka industrija bilježi rast za 4,7 odsto.

"Ovaj segment je ohrabrujući, jer nije došlo do enormnog pada u proizvodnji u prerađivačkoj industriji", navodi Vidić.

Govoreći o spoljnotrgovinskoj razmjeni, Vidić napominje da je uočen pad pokrivenosti uvoza izvozom, te da je u prošloj godini u prvih osam mjeseci bilo 58 odsto, a sada je to 56 odsto pokrivenosti.

"Kad govorimo o spoljnotrgovinskom deficitu, ne možemo govoriti o dobroj tendenciji, jer dolazi do pada pokrivenosti uvoza izvozom. Ukupan obim robne razmjene Republike Srpske za period januar–avgust ove godine iznosio je 4,9 milijardi KM i u poređenju sa prethodnim periodom je veći za 7,7 odsto", ističe Vidić.

On dodaje da je ostvareni izvoz u odnosu na prethodni period veći za 4,5 odsto, što je takođe ohrabrujuće, kao i činjenica da se nastavlja aktivnost oko izvoza i prisustva Srpske na inostranim tržištima.

"Uvoz je za period januar-avgust povećan za 3,15 milijardi KM i u odnosu na isti period prošle godine povećan je za 9,1 odsto", kaže Vidić i dodaje da je to tendencija koja se i ne može ocijenti dobrom, jer je očigledno da je u prošloj godini bio intenzivniji rast izvoza u odnosu na spoljnu stopu rasta uvoza.

Kao predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, Vidić navodi da je zvornička "Alumina" ubjedljivo najveći izvoznik sa ovog dijela Srpske i na godišnjem nivou izveze više od 200 miliona KM svojih proizvoda.

"`Alumina` je dominantna u pogledu izvoza svojih proizvoda, potom `Boksit` Milići, a kao izvoznici poljoprivrednih proizvoda i prehrambenoj industriji značajni su u Bijeljini firma `Tanasić`, jednim dijelom i `Sava`, iako ona ima problema sa sirovinom neophodnom za prerađivačku prehrambenu industriju, a i firma `Elvako` ima određene rezultate", rekao je Vidić.

Na bazi procjena Područne privredne komore Bijeljina, Vidić kaže da su ovo značajne firme, kao i firma "Savimiks" koja je važan proizvođač stočne hrane i pokriva veliki dio tržišta, dok je ZP "Komerc" značajan proizvođač mesa i mesnih pređevina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital