Belgijanci u Bijeljini žele pokrenuti proizvodnju cisterni za tečna goriva

25.07.2016. 09:31 / Izvor: RTRS
Belgijanci u Bijeljini žele pokrenuti proizvodnju cisterni za tečna goriva

Belgijanci planiraju opremanje pogona, obuku radnika i već za tri mjeseca bi mogli da pokrenu proizvodnju cisterni po kojim su poznati u svijetu.

Belgijska kompanija Petro tank zainteresovana je za pokretanje proizvodnje cisterni za tečna goriva u pogonima bijeljinske fabrike Elvaco, koja je zbog višemilionskih dugovanja u predstečajnom postupku.

Belgijanci planiraju opremanje pogona, obuku radnika i već za tri mjeseca bi mogli da pokrenu proizvodnju cisterni po kojim su poznati u svijetu. Rukovodstvo Elvaca se nada da će većina radnika biti zadržana, a u narednom periodu i povećan broj zaposlenih na 200. 

Kompanija Petro tank bi u Bijeljini proizvodila cisterne u pogonu procesne opreme. Elvaco ima kapacitet, ali mašine su zastarjele, pa će u modernizaciju biti investirano najmanje 1,5 miliona evra da bi se pokrenula proizvodnja. Oko milion evra je potrebno za sirovinu i ostale materijale.

Vili Karpeni, vlasnik kompanije Petro tank, kaže da je potrebno oko tri mjeseca za instaliranje opreme, nakon čega bi se krenulo sa proizvodnjom, dok je za obuku radnika na mašinama potrebno oko mjesec dana.

Iz belgijske komapnije navode da im je poznato da u Elvacu rade kvalifikovani radnici koji već duže obavljaju ove poslove, ali da će biti potrebna određena modernizacija. Ističu i da u ovoj fazi planiraju zapošljavanje najmanje 50 radnika.

Elvaco je u predstečajnom postupku i računi preduzeća su blokirani. Zaradom od ugovorenog posla za holandsku firmu panela i ograda, ne mogu da pokriju obaveze i ovo je jedini način da se preduzeće vrati među lidere u metalo-prerađivačkoj industriji.

Srđan Tekić, generalni direktor Elvaca, kaže da je s obzirom na ogromna naslijeđena dugovanja, više od 24 miliona KM, te nedostatak tržišta i orgomne obaveze, ovaj potez bio jedini izlaz da se Elvaco ponovo pokrene.

Ovo je rješenje i za 115 radnika kojima  reduzeće duguje pet plata, a doprinosi im nisu uplaćeni od maja 2014. godine.

Miloš Pekić, predsjednik Sindikalne organizacije Elvaca, ističe da bi za radnike prodaja preduzeća bila od ogromnog značaja, jer radnici žele da rade i da im se redovno uplaćuju doprinsi.

Radnici i rukovodstvo Elvaca nadaju se i saradnji sa jednom firmom iz Sarajeva koja je zainteresovana za ponovno pokretanje proizvodnje elektroda. Imaju obezbijeđeno tržište i tehnologiju i u narednih godinu - dvije mogla bi ponovo da ih vrati na domaće i svjetsko tržište. Predstečajni postupak u Elvacu trebalo bi da bude okončan 29. septembra, a stečajni u oktobru, kada bi se strateški partneri mogli uključiti u proizvodnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti