Ozbiljnost kupaca jedini način kupovine "Unisa"

02.12.2022. 08:39 / Izvor: Nezavisne novine
Unis

Foto: Nezavisne

Potencijalni kupci imovine nekadašnje fabrike cijevi "Unis" iz Dervente moraju biti ozbiljni s ponudama i imati bankarsku garanciju, inače neće biti ništa od prodaje.

Potencijalni kupci imovine nekadašnje fabrike cijevi "Unis" iz Dervente moraju biti ozbiljni s ponudama i imati bankarsku garanciju, inače neće biti ništa od prodaje.

Rekao je ovo za "Nezavisne" Dragan Danilović, stečajni upravnik ove fabrike cijevi, koji je istakao da su u srijedu održali sastanak Odbora povjerilaca ove nekadašnje kompanije.

"Na sastanku smo pokušali da dogovorimo o čemu ćemo odlučivati na sjednici Skupštine povjerilaca, koja će biti održana 16. decembra. Ja sam rekao koje prijedloge odluka planiram dati na razmatranje. Između ostalog, odlučili smo da ćemo Skupštini povjerilaca predložiti da zaštiti cijenu ispod koje se ne može prodati fabrika, a ona će iznositi 12,19 miliona KM", kazao je Danilović.

Dodao je da su razgovarali o još nekakvoj eventualnoj mogućnosti u formi neke bankarske garancije kako bi se pokazala ozbiljnost potencijalnih kupaca.

"Zasad imamo dvije neuspješne prodaje, licitirane su visoke cijene, a onda se odjednom odustalo od kupovine. Pretpostavljam da su te firme još zainteresovane. Uglavnom, nećemo dozvoliti nikakvu neozbiljnost, potencijalni kupac će morati uplatiti 50.000 KM bankarske garancije, pa onda ima fleksibilnost da odluči hoće li kupiti ili odustati od kupovine. Ono što Skupština povjerilaca usvoji tako će i biti, te ćemo probati naći način da se ograniče oni koji se samo formalno prijavljuju. Moja želja je da zaustavim pad cijene fabrike, ali Skupština će odlučiti kako će biti, iako mislim da je to i njima u interesu. Mora se tražiti ozbiljnost ponuđača", naglasio je Danilović.

Podsjećamo, problemi u ovoj fabrici su trajali godinama, a 2017. je usvojen plan finansijskog i operativnog restrukturiranja.

Ovim je trebalo da dugovanja budu izmirena u narednih 10 godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao. 

Imovina "Unisa" je prodata ranije jednom preduzeću iz Dervente koje je ponudilo 27,7 miliona KM, dok je nešto manju ponudu dalo  drugo preduzeće, ali nijedno od njih na kraju nije kupilo jer su odustali od kupovine i nisu uplatili izlicitirani iznos.

Inače, stečaj u ovoj nekadašnjoj fabrici cijevi otvoren je 17. decembra 2019. godine.

"Unisova" imovina je procijenjena na više od 40 miliona KM te je odlučeno da se sve prodaje kao cjelina.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije