Nekadašnjii gigant

"Unis" ponovo u rukama "Fructa tradea"

24.01.2023. 08:00 / Izvor: Glas Srpske
Unis

Na četvrtoj licitaciji za prodaju imovine derventske fabrike cijevi "Unis" u stečaju za kupca je ponovo proglašena kompanija "Fructa trade".

Na četvrtoj licitaciji za prodaju imovine derventske fabrike cijevi “Unis” u stečaju za kupca je ponovo proglašena kompanija “Fructa trade” koja bi u narednih 30 dana trebalo da uplati 12,19 miliona KM kako bi nekadašnji gigant prešao u njeno vlasništvo.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović navodeći da su se na jučerašnjem javnom nadmetanju održanom u Okružnom privrednom sudu u Doboju pojavila tri zainteresovana kupca.

"Dva ponuđača, odnosno firme “Nović” i “Grmuša mont” nisu dostavile bankarske garancije koje su zahtijevane skupštinskom odlukom preduzeća, tako da je samo jedan kupac, odnosno kompanija “Fructa trade” ispunila sve licitacione uslove. Obezbijedili su sve potrebne papire, uplatili koticaziju, obezbijedili bankarsku garanciju tako da su proglašeni za kupca. Nadam se da će prodaja “Unisa” konačno imati epilog", rekao je Danilović.

On je naveo da “Fructa trade” ima rok od 30 dana da uplati 12,19 miliona KM, za koliko je ponuđena sva imovina propalog preduzeća. 

"Da li će uplatiti novac ili odustati kao prošli put, vidjećemo. Nadam se da će bankarska garancija koju su obezbijedili uozbiljiti ovu priču. Postoji mogućnost i da dva druga ponuđača prilože prigovor jer nisu bili zadovoljni ishodom licitacije", naveo je Danilović. 

Vlasnik kompanije “Fructa trade” Duško Reljić uvjerava da će se ovaj put ponijeti kao odgovorni kupci i uplatiti novac.

"Ovaj put cijena je bila realna, a licitacija ona prava uz garanciju banke koju smo mi dostavili u visini od 20 miliona maraka. Kada stečajni upravnik donese rješenje o kupoprodaji banka će novac uplatiti i sa zadovoljstvom mogu reći da je “Fructa trade" novi vlasnik “Unisa”", rekao je Reljić za “Glas Srpske”.

Govoreći o koracima u budućnosti, Reljić kaže da u planu imaju ponovno uspostavljanje proizvodnje u nekadašnjem derventskom gigantu.

"Nastojaćemo obnoviti proizvodnju i pustiti u rad fabriku, naravno ako sve bude teklo po planu i ako se drugi faktori poslože, poput međunarodnih i ekonomskih", kazao je Reljić. 

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena na više od 40 miliona maraka i odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina. Tri licitacije su propale, prva jer nije bilo zainteresovanih, druga jer najpovoljniji ponuđač, trgovački lanac “Fructa trade” nije uplatio izlicitiranih 27 miliona KM, a novac nije uplatila ni drugorangirana firma “Feromaster” iz Dervente.

Na trećoj licitaciji koja je održana početkom oktobra 2022. godine “Feromaster” je ponudio za imovinu “Unisa” 27,7 miliona KM, dok je “Fructa trade” dao nešto nižu ponudu.

I ta licitacija je propala jer su oba kupca digla ruke od stečajnog dužnika.

Mešetarenje

Dragan Danilović ranije je rekao da je odustajanje od kupovine derventske kompanije “Fructa trade” i “Feromaster”, koštalo 200.000 KM koje su izgubili po osnovu uplaćenih kotizacija.

"Ranije ponude nisu bile ozbiljne, ali su i mešetarenjem izgubili novac", kazao je Danilović.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije