Rad jednog pogona

Derventski Unis ponovo kreće s proizvodnjom

27.09.2023. 11:49 / Izvor: Glas Srpske
unis

U proteklom periodu samo u obnovu mašina uložili 1,5 miliona evra.

Nakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente ove jeseni biće ponovo pokrenuta, a za početak je planirano puštanje u rad samo jednog pogona.

Rekao je to za “Glas Srpske” vlasnik kompanije “Frukta trejd” Dušan Reljić, koja je u februaru ove godine kupila imovinu fabrike cijevi u stečaju za 12,19 miliona maraka.

Prema njegovim riječima, pripreme za pokretanje proizvodnje, koja bi mogla da počne čim stigne repromaterijal iz Kine, radnici privode kraju. 

"Trenutno je za pripreme pogona zaduženo 16 radnika, a narednih dana bi trebalo da ih je još više. Otprilike plan je da do pokretanja proizvodnje bude zaposleno ukupno 60 ljudi, jer ih je za početak toliko i potrebno", kazao je Reljić i dodao da će poziv za radnike i dalje biti otvoren.

On je istakao da su u proteklom periodu samo u obnovu mašina uložili 1,5 miliona evra.

"Za početne investicije, kad je riječ o repromaterijalu, do sada smo uložili 3,5 miliona evra, a za te namjene potrebno je još najmanje deset miliona evra, koje ćemo u narednom periodu pronaći", kazao je Reljić.

Plan je da ovo preduzeće u svojim pogonima, pored cijevi za posebnu namjenu, najavio je Reljić, proizvodi robu ove vrste za građevinsku, industrijsku i drugu proizvodnju. 

Iako je tržište neizvjesno, Reljić je rekao da ne odustaje od ideje da u tom propalom preduzeću ponovo pokrene proizvodnju.

"Što se tiče pomoći za pokretanje proizvodnje, ni lokalna ni republička vlast nije pokazala interesovanje da se uključe u ovu priču. Sve što je do sada uloženo to je bilo iz naših sredstava. Tako ćemo i nastaviti", istakao je Reljić.

Stečaj u “Unisu” otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena je na više od 40 miliona maraka i odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina. Prve tri licitacije su propale, a na četvrtoj je preduzeće otišlo u vlasništvo kompanije “Frukta trejd”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije