ODLUČIO OPĆINSKI SUD

Preduzeće "Zrak" definitivno ide u stečaj, direktor će uložiti žalbu na odluku

18.04.2023. 08:01 / Izvor: N1
zrak

Preduzeće Zrak ide u stečaj, odlučio je Općinski sud u Sarajevu.

Preduzeće Zrak ide u stečaj, odlučio je Općinski sud u Sarajevu. Direktor preduzeća najavljuje žalbu zbog, kako kaže, nezakonitog stečaja, a radnici ne odustaju od borbe za radna mjesta. Ne isključuju ni štrajk.

Radnici su sa zebnjom čekali odluku suda u Sarajevu. Svjesni su da je Zrak davno ispunio uslove za stečaj, ali pitaju se zašto sada kada se najavljuju višemilonski ugovori.

"Kada se pronašao način da se firma napokon spasi, da bude sve kako treba, dođemo u ovu situaciju da bude proglašen stečaj. Mi u posljednje vrijeme mislimo da je to planski i namjenski urađeno, izgleda da je nekima cilj prije svega imovina", naveo je Emir Kominlija, predsjednik Sindikata Sarajevske fabrike “Zrak”.

Vlada im, kažu, duguje 34 miliona KM, po tri stavke. Odluku ranijeg rukovodstva smatraju planskom. Kažu, samo žele raditi i pokušati spasiti fabriku.

"Mi smo imali skoro 200 radnika, svi su napustili ostalo nas je 56, neko je imao dodatna primanja, zanat, tako smo se snalazili. Sam Zakon o konsolidaciji štiti fabriku Zrak od stečaja, ali ako prekrše sami Zakon, mi smo spremni na neke mjere koje nisu baš popularne, a to se odnosi na štrajkove namjenske industrije", kazao je uposlenik Amir Demirović.

Prvi naredni korak je imenovanje novog pravnog zastupnika. Ne žele da ih zastupa advokat bivše uprave. No, i za to je potreban potpis bivšeg direktora ovog preduzeća Nedžada Koldže.

"Rekao je da će danas u toku dana da povuče punomoć za bivšeg advokata i dati novom advokadu kako bi mi mogli da pokrenemo naredne korake. Naravno, jer smo vjerovali da će doći do ovoga, stečaja, angažovali smo tim kako bismo mogli pokrenuti strategiju i plan da bi se mogao prevazići ovaj problem", naglasio je Edin Čano, direktor preduzeća Zrak.

Bivši direktor Nedžad Koldžo danas se nije javljao na naše pozive. No, radnici, kažu, borbu nastavljaju.

Radnici se pitaju ko je zainteresiran za Zrak koji ima 120 duluma zemlje koja vrijedi 5,5, miliona KM, odnosno, puno više nego što je procijenjeno. Poručili su da je nakon 30 godina, kada firma konačno može da krene naprijed, nekome stalo – što prije da ode u stečaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije