STIGLE DVIJE PONUDE

Nedžad Bubica za 20 miliona KM kupuje jablanički "Granit"?

19.05.2023. 08:24 / Izvor: Avaz.ba
granit jablanica

Na javni oglas za prodaju privrednog društva "Granit" Jablanica u stečaju, pristigle su dvije ponude.

Na javni oglas za prodaju privrednog društva "Granit" Jablanica u stečaju, pristigle su dvije ponude. Tako je na jučerašnjem javnom otvaranju pismenih ponuda konstatirano da je riječ o ponuđačima, "BH Line d.o.o. Sarajevo", u vlasništvu Damira Muhića i Mirze Hurema, i "LAKE d.o.o. Sarajevo", čiji je vlasnik Nedžad Bubica, piše Avaz.ba.

Kako nam je potvrdio stečajni upravnik "Granita", Abid Šarić, komisijski je utvrđeno da su obje ponude valjane.

Najbolji ponuđač

"Utvrdili smo redoslijed i najboljim ponuđačem je ocijenjena kompanije "LAKE", s tim što na određeni način postoji preduslov koji treba ispuniti, a što je ranije predviđeno i planirano, da "Granit" zaključi ugovor o koncesiji i da dobije rješenje o dozvoli eksploatacije, kao i da se u potpunosti definiše tačan iznos obaveza. Također, podrazumijeva se i to da će biti izvršen prenos vlasništva", kazao nam je on.

U proceduri koja slijedi, kako nam je pojasnio Šarić, potrebno je precizirati i zaključiti ugovor s najpovoljnijim ponuđačem te o tome izvijestiti Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona, sa zahtjevom za zaključenje ugovora o koncesiji, a nakon toga i za izdavanje rješenja o dozvoli za eksploataciju.

"Ako to sve uspješno završimo, prema proceduri, ponuđač će položiti sredstva na račun i krenuti u izmirenje obaveza", rekao nam je Šarić.

Riječ je o obavezama u iznosu od 20,5 miliona KM, koji se trebaju namiriti iz kupoprodajne cijene.

"To je iznos obaveza koje su evidentirane u skladu sa stečajnim planom, s tim da će, eventualno, u samoj realizaciji taj iznos biti nešto manji, s obzirom na to da smo dio doprinosa i plaća radnicima koje smo penzionisali izmirili, no, to će se pojedinačno ustanoviti s nadležnim fondovima", dodao je on.

Vlada HNK, koja je vlasnik 67 posto državnog kapitala u "Granitu", nedavno je, podsjetimo, i to nakon dvije godine, usvojila odluku o dodjeli koncesije tom preduzeću na period od 30 godina, ali uz uslov da u roku od četiri mjeseca zaključi ugovor sa strateškim partnerom, kako je to predviđeno stečajnim planom.

Oslobođeni krivice

Jablanički "Granit" je 10 godina u stečaju, gdje se našao zbog niza loših odluka bivših uprava. Radnici, njih 180, koliko ih je trenutno, uglavnom, rade za gole, minimalne plaće.

U cijeloj priči je najzanimljivija činjenica da je vrijednost granitne sirovine u tom preduzeću procijenjena na nevjerovatnih 40 milijardi američkih dolara.

Inače, Bubica, koji je s profesorima Elektrotehničkog fakulteta bio optužen u predmetu „Urban“ za udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, zloupotreba procjene i gradnje bez odobrenja, oslobođen je krivice presudom Kantonalnog suda u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije