Oglašena prodaja sarajevske Hidrogradnje, cijena i dalje 88 miliona KM

17.01.2024. 08:35 / Izvor: Nezavisne novine
HIDROGRADNJA

Naime, stečajni upravnik "Hidrogradnje" Zijad Fazlagić objavio je novi javni oglas za prodaju ovog preduzeća, koje je u stečaju već nekoliko godina.

Nekadašnji građevinski gigant "Hidrogradnja" iz Sarajeva ponovo ide na prodaju, a cijena je ista kao i na prethodnom javnom oglasu, odnosno 88.067.552 KM.

Naime, stečajni upravnik "Hidrogradnje" Zijad Fazlagić objavio je novi javni oglas za prodaju ovog preduzeća, koje je u stečaju već nekoliko godina.

Kako se navodi u oglasu, prodaja javnim nadmetanjem održaće se 15. februara ove godine u 12 časova u sjedištu prodavca u Ulici Izeta Čomare na Ilidži.

"Privredni subjekat 'Hidrogradnja' d.d. Sarajevo u stečaju prodavaće se u pravnom i fizičkom stanju na dan prodaje u viđenom stanju bez prava naknadne reklamacije. Prodaja se vrši usmenim javnim nadmetanjem. Navedena vrijednost privrednog subjekta je početna cijena navedena u tenderskoj dokumentaciji i privredni subjekat se ne može prodavati ispod te cijene", stoji u javnom oglasu.

Fazlagić za "Nezavisne novine" kaže da je cijena ostala ista kao na prethodnom javnom oglasu, te da se nada da će, ako bude zainteresovanih, cijena ići na gore.

"Nadamo se da će biti zainteresovanih. U kontaktu smo sa preduzećima iz Švajcarske, Italije i Australije koja su i ranije bila zainteresovana, ali sve dok pare ne budu na računu, ništa nećemo da očekujemo", istakao je Fazlagić.

Prema njegovim riječima, imaju razgovore sa još nekoliko potencijalnih kupaca ovog nekadašnjeg giganta.

"Sredstva od prodaje bi bila usmjerena za izmirenje povjerilaca. Cilj je da njih izmirimo 100 posto, zbog toga se cijena preduzeća ne spušta u odnosu na ranije prodaje", kazao je Fazlagić.

Dodaje da su obaveze prema radnicima tridesetak miliona KM, prema PIO i Poreskoj upravi FBiH oko 72 miliona KM, te za opšti isplatni red privrednog subjekta oko 10 miliona KM.

Podsjećamo, "Hidrogradnja", koja je u stečaju od 2017. godine, za vrijeme bivše Jugoslavije gradila je auto-puteve i mostove širom svijeta, a imala je angažmane u mnogim zemljama Afrike i Azije.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, za ovo preduzeće su bile zainteresovane tri inostrane kompanije: iz Švajcarske, Italije i Australije.

Također, ovu kompaniju je prošle godine pokušala da kupi i firma EUROLED iz Sarajeva, koja je, između ostalog, osnovana kako bi je mogla kupiti.

Ipak, ne zna se zbog čega oni nisu kupili "Hidrogradnju".

Ovo preduzeće, koje je bilo među najvećim kompanijama u bivšoj Jugoslaviji, prije tridesetak godina je zapošljavalo više hiljada radnika, a godišnje je uspijevalo da ostvari zaradu i oko 300 miliona dolara.

Od ovog broja, dvije trećine novca preduzeće je zarađivalo u inostranstvu, te su sklapali višemilionske poslove u Libiji, Iraku i drugim zemljama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije