Tvrdnja stečajnog upravnika

Stečaj Hidrogradnje vodi se (ne)legalno?

04.12.2023. 11:47 / Izvor: Oslobođenje
stečaj

Iako je Zijad Fazlagić izbrisan sa liste stečajnih upravnika, on objašnjava da je na toj funkciji i u Hidrogradnji po starom Zakonu o stečaju FBiH.

Iako je Zijad Fazlagić izbrisan sa liste stečajnih upravnika, on objašnjava da je na toj funkciji i u Hidrogradnji po starom Zakonu o stečaju FBiH

Rješenjem federalnog Ministarstva pravde od 17. decembra 2021. godine, stečajni upravnik Hidrogradnje Zijad Fazlagić izbrisan je sa liste stečajnih upravnika ovog entiteta.

A razlog je, kako tvrde iz ovog ministarstva, njegova dob.

Naime, Fazlagić je rođen 1950, a prije dvije godine je navršio 71 godinu, zbog čega nema pravo više obavljati funkciju stečajnog upravnika.

Zakonom o stečaju FBiH precizirano je da Ministarstvo pravde svake kalendarske godine revidira listu stečajnih upravnika kojima je u toku godine prestalo pravo na imenovanje.

Fazlagić je putem opunomoćenika pokrenuo upravni spor protiv ovog rješenja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, koji je tužbu odbio.

Zijad Fazlagić

Kako je navedeno u obrazloženju presude, "na listu stečajnih upravnika Ministarstvo će uvrstiti osobu koja ispunjava, pored ostalih, uslov da nije navršila 63 godine na dan imenovanja za stečajnog upravnika".

Sud je trebao reagirati i razriješiti ga, kaže federalni ministar pravde Vedran Škobić

Radnici Hidrogradnje tražili su od Ministarstva pravde FBiH da im odgovori zašto je stečajni upravnik već dvije godine nelegalan.

Kako za Oslobođenje kaže Miralem Terzo, predstavnik radnika Hidrogradnje, na nedavnom sastanku sa resornim ministrom kazali su da su izmanipulisani od stečajnog upravnika.

"Nije ispunio nijedno obećanje niti ono što je po zakonu određeno. Otpušteni radnici potražuju 29,5 miliona maraka neisplaćenih plata i 72,5 miliona neuplaćenih doprinosa", tvrdi on.

I federalni ministar pravde Vedran Škobić je upućen u ovu tematiku, te objašnjava o čemu se radi.

"Stečajni sud trebao bi da postupi prema ovim informacijama da je skinut sa liste, ako ih ima, a ja mislim da ih ima. On mora imati redovno naša izvješća o pitanju spiskova vještaka, tumača, pa tako vjerovatno i upravitelja. U tom slučaju, sud bi trebao intervenirati kad neka osoba podliježe ovim pravilima. Sud je trebao reagirati i razriješiti ga", tvrdi Škobić.

A zašto i dalje obavlja funkciju stečajnog upravnika, Zijad Fazlagić objašnjava za Oslobođenje.

"Ja uopšte ne osporavam da sam skinut sa liste stečajnih upravnika, ali sam još na ovom mjestu po starom Zakonu o stečaju. Naime, po starom zakonu sam imenovan i do kraja procesa sam tu. Nas stečajnih upravnika koji smo prešli određene godine ima dosta. Zamislite kad bi se smijenili svi, nastao bi haos i ko bi u ovom slučaju preuzeo Hidrogradnju sa svim problemima i trenutnom situacijom? Ostale neistine koje neki šire o meni ne bih komentarisao", objašnjava Fazlagić.

S druge strane,Terzo upozorava da, ukoliko se stečajni upravnik ne smijeni, radnici Hidrogradnje će se obratiti svim relevantnim institucijama, od sudova do federalnog Ministarstva pravde, tražeći da poduzmu sve što im zakon nalaže u ovom slučaju.

"Ukoliko ne poduzmu i za njih ima pravni lijek. Podnijet ćemo prijavu protiv njih Visokom sudskom tužilačkom vijeću BiH", kaže on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije