Zavod za izgradnju Banjaluka mogao bi otići u stečaj

27.07.2015. 13:30 / Izvor: Glas Srpske
Zavod za izgradnju Banjaluka mogao bi otići u stečaj

Zavod za izgradnju Banjaluka (ZIBL) bi najdalje za šest mjeseci mogao otići u stečaj ukoliko ne budu preduzete hitne mjere stabilizacije.

Zavod za izgradnju Banjaluka (ZIBL) bi najdalje za šest mjeseci mogao otići u stečaj ukoliko ne budu preduzete hitne mjere stabilizacije.

Ovo je u četvrtak na sjednici Skupštine grada izjavio direktor ZIBL-a Vojislav Tešanović.

Skupština je prihvatila informaciju o poslovanju ovog preduzeća u 2014. godini uz zaključak da bi posebna radna grupa trebalo da do oktobra sastavi prijedlog koji bi omogućio ovom preduzeću da prevaziđe krizu.

Tešanović u petak nije bio raspoložen da daje izjave za medije. U kratkom telefonskom razgovoru "Glasu Srpske" je rekao da nema šta da kaže na tu temu.

Prema informaciji o poslovanju, ZIBL od 2010. godine bilježi smanjenje ukupnih prihoda, tako da je 2014. godinu završio sa minusom od 910.000 KM.

- Naročito je izraženo smanjenje prihoda od poslova za grad. To je nepovoljno uticalo na poslovanje preduzeća i negativno se odrazilo na ukupan prošlogodišnji finansijski bilans. Ovi prihodi su opali sa 1,5 miliona KM, koji su činili 43,3 odsto ukupnih prihoda u 2007. godini, na 380.182 KM ili 18,7 odsto od ukupnih prihoda u 2014. godini - precizirano je u dokumentu.

Navedeno je da su na smanjenje prihoda uticali i drugi faktori kao što je stagnacija privrednih aktivnosti, globalna ekonomska kriza, oštra konkurencija kao i pojedine promjene u zakonskoj regulativi.

ZIBL je 2004. godine registrovan kao akcionarsko društvo a udio grada u vlasničkoj strukturi iznosi 67,12 odsto. Ostalo je privatni kapital.

U 2014. godini u ZIBL-u je bilo zaposleno 95 radnika, što je manje u odnosu na 2013. godinu kada je bilo zaposleno 105 radnika.

Odbornik DNS-a u Skupštini grada Nenad Šibarević je rekao da je ova stranka bila protiv usvajanja informacije o poslovanju ZIBL-a.

- Urađena je površno i neozbiljno, bez ikakvog plana kako da se prevaziđe trenutna situacija u kojoj se ZIBL nalazi - naglasio je Šibarević.

Odbornik SDS-a Đorđe Umićević smatra da grad mora nešto hitno preduzeti kako bi ZIBL bio sačuvan.

- Grad bi trebalo da otkupi preostale akcije i postane 100-odstotni vlasnik zavoda. Njegova uloga u gradu je razvojna i to bi trebalo da radi zajedno sa Gradskom razvojnom agencijom i drugim institucijama - rekao je Umićević

Sjednica Skupštine grada prekinuta je u četvrtak u kasnim poslijepodnevnim časovima i biće nastavljena u ponedjeljak, 27. jula.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije