Obustavljena prodaja fabrike BMD Janja

29.12.2017. 12:47 / Izvor: capital.ba
Obustavljena prodaja fabrike BMD Janja

Predstavnici IRB –a istakli su na ovom ročištu da je ukupno potraživanje IRB-a  od Fabrike BMD iznosilo 4,18 miliona KM

Okružni privredni sud u Bijeljini obustavio je postupak prodaje nepokretne imovine Fabrike za proizvodnju parketa BMD Janja, jer se ni nakon treće javne licitacije niko od zainteresovanih kupaca nije pojavio na licitaciji.

Tražilac izvršenja, Investiciono – razvojna banka RS, saglasila se da se postupak izvršenja na nekretninama Fabrike parketa BMD obustavi, jer nije bilo kupca za nekretnine koje su bile procijenjene na iznos od 3.897.000 KM.

Predstavnici IRB –a istakli su na ovom ročištu da je ukupno potraživanje IRB-a  od Fabrike BMD iznosilo 4,18 miliona KM, ali da su se u međuvremenu djelimično namirili prodajom neke pokretne imovine, te da još potražuju 3,3 miliona KM.

Reagovao je direktor BMD-a Zoran Madžarević, istakavši da je fabrika vrijedila oko deset miliona KM, a sada će doći u situaciju da bude prodata za milion maraka.

On  je podsjetio da je fabrika zapošljavala 80 radnika, uz mogućnost da zaposli još 30 do 40 radnika, te da je imala kompletnu ugovorenu proizvodnju za izvoz u 2015. godini.

"Kad su prodate mašine, srce fabrike, onda ni fabričke hale više nikome nisu bile od koristi. Sada tamo imamo tri radnika koji rade na obezbjeđenju, kroz asfalt raste trava, a uskoro će i šiblje", kaže Madžarević.

Madžarević kaže da je, kojim slučajem, na vrijeme reagovala Poreska uprava RS i pokrenula stečajni postupak, postojale su velike šanse da se pronađe strateški partner u Njemačkoj, da se sačuvaju sva radna mjesta, proširi proizvodnja i zaposle novi radnici. Međutim, ništa od toga nije se dogodilo i sada je od fabrike ostala samo prazna ljuštura, veliki dugovi i obaveze.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije