Izabran izvođač radova: Počinju radovi u parku šume "Slatina"

05.06.2020. 11:33 / Izvor: Akta.ba
Izabran izvođač radova: Počinju radovi u parku šume 'Slatina'

Počinje radovi u parku šume "Slatina", koja se nalazi nadomak banjskog kompleksa Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović u Banjaluci.

Počinje radovi u parku šume "Slatina", koja se nalazi nadomak banjskog kompleksa Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović u Banjaluci.

Tender vrijedan 1,1 miliona KM bez PDV-a objavljen je bio u aprilu. Nakon obavljene tenderske procedure, kako saznaje poslovni portal Akta.ba posao je dodijeljen kompaniji Građenje-Đurić d.o.o. Banja Luka.

Rok za završetak radova je 12 mjeseci kada bi izabrani izvođač trebao kako je ranije najavljeno završiti izgradnju osam pješačkih mostova, postavljanje stubova i led rasvjete teniskog, fudbalskog i košarkaškog terena, dječijeg igrališta, teretane na otvorenom i amfiteatra.

Predviđena je i gradnja tribina, te polaganje humusa i travnate površine na fudbalski teren.

Prema tenderskoj dokumentaciji planirano je da od hrastovog drveta bude izgrađen jedan pješački most dug 19,5 metara, tri mosta od 14,5 metara i četiri mostića od 9,5 metara.

U okviru ovog ovog projekta planirana je i gradnja dodatnih staza u skladu sa potrebama potencijalnih korisnika za rehabilitacijom i fizikalnom terapijom.

Prema idejnom rješenju parka šuma "Slatina", kompleks će se prostiraće na površini od čak 36 hektara šumskog zemljišta, sa brojnim izvorima vode, sportskim sadržajima i mogućnostima za odmor, rekreaciju i edukaciju.

Kompleks će imati i jedan restoran, te terapijski vrt. 

Da se radi o veoma značajnom resursu govori i informacija da je Vlada Republike Srpske 2016. godine donijela odluku o proglašenju zaštićenog šumskog prirodnog kompleksa u neposrednoj blizini Banje Slatina, kao park šuma, kategorija VI- zaštićeno područje sa održivim korišćenjem prirodnih resursa, pod nazivom Park šuma “Slatina”. Prema zakonu RS, „Park šuma“ je prirodna ili sađena šuma, veće pejzažne vrijednosti, namijenjena za odmor i rekreaciju u kojoj su dopuštene samo one aktivnosti i radnje čija je svrha njeno održavanje ili uređenje.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srebrenka Golić nedavo je potvrdila  kako je park-šuma u Slatini prvi zaštićeni park-šuma u RS i da na ovom području ima 70 vrsta različitih biljnih grupa i više od 70 vrsta ptica.

Park će kako je najavila služiti svim građanima BiH i regiona koji će ovdje koristiti usluge i ovo će biti turističko-rekreativni kompleks gdje su osmišljeni sadržaji.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije