Ko stoji iza firme koja će graditi "treći UNIS-ov" neboder na Marin Dvoru

05.02.2020. 10:00 / Izvor: Akta.ba
Ko stoji iza firme koja će graditi 'treći UNIS-ov' neboder na Marin Dvoru
OTVORI GALERIJU

Riječ je o zelenoj površini između sarajevskog Hotela “Holiday” i UNITIC-ovih nebodera, s jedne, i tržnog centra “Alta”, s druge strane.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je u novembru 2019. godine Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljišta putem neposredne pogodbe između Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Elvira Imamovića u svrhu oblikovanja građevinske parcele.

Riječ je o zelenoj površini između sarajevskog Hotela “Holiday” i UNITIC-ovih nebodera, s jedne, i tržnog centra “Alta”, s druge strane. 

Na toj parceli trebao bi se graditi neboder od 22 sprata "MGT Marija Green Tower" koji bi predstavljao "treći UNIS-ov toranj".

Podsjetimo, kako je Akta.ba pisala ranije, investitor Palace Investments d.o.o. Sarajevo se nekada domogao 791 kvadrata društvenog zemljišta na Marin Dvoru. 

Eko akcija je u više puta isticala da je pomenuta lokacija prodata ispod realne cijene.

Prema njihovim navodima, Općina Centar 2017. godine, bez javne rasprave, mijenja regulacioni plan i na toj parceli dozvoljava gradnju nebodera od čak 22 sprata, pri tome kršeći odredbe Urbanističkog plana Sarajeva gdje jasno piše da u Sarajevu, zbog zagađenja zraka više nema visoke gradnje.

Ipak, Skupština KS je odlučila da "nagradi privatnika sa dodatnih 1.539 kvadratnih metara državnog zemljišta po povlaštenoj cijeni, daleko nižoj od one koju za parcelu na manje atraktivnom mjestu plaća Centralna banka BiH, tačnije za komad zemljišta u parku Hastahana"“.

 

Parcela na kojoj je planirana gradnja

"Preostalo je da još nekoliko parcela po sličnoj proceduri rasproda i Općina Centar i onda će privatnik moći da gradi neboder od 22 sprata, što bi dalje smanjilo protok zraka i povećalo zagađenje zraka u ovom dijelu grada", poručili su iz Eko akcije.

Tih nekoliko parcela je prodano Elviru Imamoviću s kojim se očekuje potpisivanje ugovora. Iza njega stoji švicarska firma PET engineering AG koja je u vlasničkoj strukturi "Palace Investments".

Naime, dana 27.11.2019. godine od strane Vlade Kantona Sarajevo ovom Zavodu dostavljena je Odluka o davanju saglasnosti Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo za sklapanje kupoprodajnog ugovora o prodaji zemljišta putem neposredne pogodbe, radi oblikovanja građevinske parcele, koju je donijela Skupština Kantona Sarajevo. 

Nakon prikupljanja potrebne original dokumentacije ista je dostavljena notaru Dževadu Pazalji radi sastavljanja nacrta ugovora i zakazivanja termina potpisivanja. 

Potpisivanje ugovora biće zakazano nakon utvrđivanja termina za potpisivanje notarskog ugovora.

“Imamović Elvir potpisuje ugovor kao fizičko lice. S obzirom da je Imamović Elvir vlasnik susjednih parcela koje su predmet ugovora, u ovom predmetu se radi o postupku oblikovanja građevinske čestice u skladu sa članom 363. Zakona o stvarnim pravima, "Službene novine Federacije BiH", broj 66/13, 100/13.”, kazali su za Akta.ba iz Zavoda za izgradnju.

 

Triland - Palace - PET engineering 

Palace Investments d.o.o. Sarajevo je jedna od tri firme koje su bile na istoj adresi kao i Palace Group i Palace Management.

Ove dvije imaju vlasnike iz USA i to Tie Sosnowski nekadašnji vlasnik Triland Developmenta koja je sagradila shoping centar Alta.

Upravo on je bio prvobitni vlasnik pomenutog zemljišta na Marin Dvoru. Poslije njegovog bijega iz Bosne i Hercegovine ta parcela je vraćena Općini Centar.

Kako saznajemo u procesu dobijanja odobrenja za početak radova na Marin Dvoru na parceli između UNITIC-a i Holiday-a bila je i firma Tibra Pacific d.o.o. Kiseljak.

Inače, direktor Palace Investments d.o.o. je Mevdludin Avdić, koji je preselio u Unitic, i ima vlasnika iz Švicarske PET engineering AG koju prema švicarskom registru vodi Josip Subašić.

Josip Subašić je također vlasnik jedne od firmi koju je u Dubrovniku osnovao Tihomir Brajković, vlasnik Tibre i jedan od najbogatijih ljudi u BiH i na Balkanu.

Radi se o firmi "Šest luksuznih vila" sa sjedištem u Vukovarskoj ulici, u zgradi bivšeg DTS-a, osnovanoj 2015. godine. Kao osnivač navodi se upravo švicarska firma ‘PET engineering’ AG.

Akta.ba je kontaktirala direktora Palace Invesmentsa Avdić Mevludina koji nam je kratko prokomentarisao da se možemo čuti nakon 10 dana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije