Kako je privatna firma došla u posjed 3000 m2 državnog zemljišta na Marindvoru

21.11.2019. 08:11 / Izvor: Akta.ba
Kako je privatna firma došla u posjed 3000 m2 državnog zemljišta na Marindvoru

Skupština Kantona Sarajevo, sa samo jednim glasom protiv, glasala je za prodaju državnog zemljišta privatniku za gradnju nebodera od 22 sprata na Marindvoru.

Skupština Kantona Sarajevo, sa samo jednim glasom protiv, glasala je za prodaju državnog zemljišta privatniku za gradnju nebodera od 22 sprata na Marindvoru.

Uz Udruge Eko Akcija ističu da će takva gradnja smaniti protok zraka i povećati zagađenje zraka u ovom dijelu grada.

Naime, investitor Palace Investments d.o.o. Sarajevo se nekad na Marindvoru domogao 791 kvadrata društvenog zemljišta. Taj prostor je trenutno naravno zapuštena zelena površina između Bulevara Franca Lehara i stambenih zgrada. 

"Privatnik će državi za kvadrat zemljišta u tzv. "ekstra A" zoni platiti nižu cijenu nego što će je državi platiti Centralna banka u "ekstra B" zoni za zemljište na prostoru Hastahane. U cijelom procesu pretvaranja javne zelene površine u privatni neboder, nikada se nije desila javna rasprava, obavezna po zakonu. Kako je uopšte moguće da kompanija, koja je kupila parcelu od svega 791 m2, dođe u posjed još preko 3000 m2 državnog zemljišta, bez natječaja, neposrednom pogodbom?", pitaju se iz Udruge Eko Akcija.

Osvrćući se na hronologiju dešavanja, iz Eko Akcije podsjećaju da Parlament Federacije BiH, za vrijeme vlade koju predvodi Nermin Nikšić (SDP), usvaja Zakon o stvarnim pravima kojim se otvaraju široke i jedinstvene mogućnosti za pretvaranje državnog zemljišta u privatno.

Zakon o stvarnim pravima Federacije BiH je usvojen u avgustu 2013, a kompanija kojoj je prodato državno zemljište na Marindvoru je registrovana svega 4 mjeseci kasnije, na adresi na kojoj su registrovane još 202 druge slične kompanije.

Nakon toga, Općina Centar 2017. godine, bez javne rasprave, mijenja regulacioni plan i na toj parceli dozvoljava gradnju nebodera od čak 22 sprata, pri tome kršeći odredbe Urbanističkog plana Sarajeva gdje jasno piše da u Sarajevu, zbog zagađenja zraka više nema visoke gradnje.

Članom 363. Zakona je omogućeno svima onima koji kupe bilo kakvu parcelu (veličina je nebitna) da se domognu državnog zemljišta u okolini parcele, uz malu pomoć prijateljskog opštinskog vijeća, kantonalne skupštine ili federalnog parlamenta.

"Ovaj zakon omogućava da kupite cijelu Bjelašnicu, nakon što ste na planini kupili jedan, jedini kvadratni metar", poručuju iz Eko Akcije.

 

 

Podaci iz registra o kompaniji kojoj je odobrena prodaja državnog zemljišta na Marindvoru

u čijoj je vlasničkoj strukturi PET engineering na čelu sa Josipom Subašićem

Podaci iz švicarskog registra o kompaniji kojoj je odobrena prodaja državnog zemljišta

 

Nezakonita odluka Općine Centar kojom se dozvoljava gradnja još jednog nebodera od 22 sprata na Marindvoru

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije