Investicije / PROJEKTI

Milionski projekat: CHE Vrilo kod Tomislavgrada čeka okolišnu dozvolu

25.12.2018. 13:17 / Izvor: Akta.ba

Crpna hidroelektrana (CHE) Vrilo čeka okolišnu dozvolu Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je po ovom pitanju zakazalo i javnu raspravu za 16. januar 2019. godine.

Prošlog mjeseca Općinsko vijeće Tomislavgrada donijelo je i rješenje kojim se daje prethodna suglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na donošenje odluke za pokretanje postupka dodjele koncesije za izgradnju Crpne hidroelektrane Vrilo (CHE Vrilo) na rijeci Šujici, na području općine Tomislavgrad.

Također i Vlada Federacije BiH je u svojim aktima proglasila javni interes za izgradnju elektroenergetskih objekata, među kojima se nalazi i CHE Vrilo. Stoga je proizvodni elektroenergetski objekt CHE Vrilo tretiran kao prioritetni objekt od javnog interesa, a za njegovu izgradnju Njemačka razvojna banka KfW odobrila je Elektroprivredi HZHB kreditna sredstva u iznosu od 100 miliona eura.

Crpna hidroelektrana (CHE) Vrilo je ukupne snage 66 MW, a kako je navedeno u Studiji o procjeni uticaja na okoliš  postrojenje CHE Vrilo koristit će vodne snage rijeke Šuice. Rijeka Šuica, koja je glavni vodotok Duvanjskog polja, ujedno je i najveća rijeka na slivu Cetine.

Nositelj zahvata planirane crpne hidroelektrane Vrilo je JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZHB).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije