al
Milionski projekat: CHE Vrilo kod Tomislavgrada čeka okolišnu dozvolu

Investicije / PROJEKTI

Milionski projekat: CHE Vrilo kod Tomislavgrada čeka okolišnu dozvolu

25.12.2018. 13:17 / Izvor: Akta.ba

Crpna hidroelektrana (CHE) Vrilo čeka okolišnu dozvolu Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je po ovom pitanju zakazalo i javnu raspravu za 16. januar 2019. godine.

Prošlog mjeseca Općinsko vijeće Tomislavgrada donijelo je i rješenje kojim se daje prethodna suglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na donošenje odluke za pokretanje postupka dodjele koncesije za izgradnju Crpne hidroelektrane Vrilo (CHE Vrilo) na rijeci Šujici, na području općine Tomislavgrad.

Također i Vlada Federacije BiH je u svojim aktima proglasila javni interes za izgradnju elektroenergetskih objekata, među kojima se nalazi i CHE Vrilo. Stoga je proizvodni elektroenergetski objekt CHE Vrilo tretiran kao prioritetni objekt od javnog interesa, a za njegovu izgradnju Njemačka razvojna banka KfW odobrila je Elektroprivredi HZHB kreditna sredstva u iznosu od 100 miliona eura.

Crpna hidroelektrana (CHE) Vrilo je ukupne snage 66 MW, a kako je navedeno u Studiji o procjeni uticaja na okoliš  postrojenje CHE Vrilo koristit će vodne snage rijeke Šuice. Rijeka Šuica, koja je glavni vodotok Duvanjskog polja, ujedno je i najveća rijeka na slivu Cetine.

Nositelj zahvata planirane crpne hidroelektrane Vrilo je JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZHB).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije