Moguća izgradnja solarne elektrane u Sokocu

11.03.2020. 08:11 / Izvor: Akta.ba
Moguća izgradnja solarne elektrane u Sokocu

Prema riječima Bjelice ovaj memorandum podrazumjeva više modaliteta saradnje, a prioritet je proizvodnja električne energije iz obnovlјivih izvora.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica potpisao jeMemorandum o razumjevanju o saradnji na polјu razvoja opštine sa direktorom korporacije „Investment Group Balkan“ Rimasom Alikukonisom. Riječ je o mogućnosti investiranja u izgradnju solarnog parka na području Sokoca. Lokacija za izgradnju solarne elektrane od 60 megavati, za koju je zainteresovan investitor, u reonu je naselјenog mjesta Breakovići.

Prema riječima Bjelice ovaj memorandum podrazumjeva više modaliteta saradnje, a prioritet je proizvodnja električne energije iz obnovlјivih izvora.

"Obavili smo konsultacije sa nadležnim ministarstvom u Vladi Republike Srpske, kao i sa predstavnikom Nezavisnog operatera sistema na području Bosne i Hercegovine (NOS BiH) koji od 2005. godine upravlјa sistemom prenosa električne energije, a koji su ranije radili studiju izvodlјivosti u sklopu koje je na području Sokoca utvrđen potencijal za izgradnju dvije solarne elektrane, jedne od 60 megavati, a druge od 80. Kompanija „Investment Group Balkan“ zainteresovana je za ulaganje u ovoj oblasti, tj. za izgradnju solarnog parka na 100 hektara zemlјišta", rekao je Bjelica.

On je dodao da su slјedeći koraci predviđeni Memorandumom o razumjevanju, koji je danas potpisan, identifikacija lokacije, obilazak terena, a na investitoru je da se obrati nadležnom ministarstvu da je zainteresovan za investiciju izgradnje solarne elektrane na ovim prostorima.

"Potrebno je pripremiti dokumentaciju i saglasnosti, a na nadležnom ministarstvu je da utvrdi ozbilјnost investitora i da raspiše javni poziv za dodjelu koncesije za zemlјište i za prihvatanje investitora za uklјučivanje u elektro – energetski sistem Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Riječ je velikoj kapitalnoj investiciji čija bi vrijednost u najpovolјnijim okolnostima za jedan megavat iznosila milion eura, dakle projekat bi vrijedio oko 60 miliona eura", rekao je Bjelica.

Na ranijem sastanku na kome su pored predstavnika korporacije „Investment Group Balkan“ prisustvovali i predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH rečeno je da opština Sokolac ne namjerava prodavati zemlјište, već će ponuditi javno – privatno partnerstvo investitoru ili koncesiju zemlјišta u zamjenu za ustupanje određene količine proizvedene električne energije.

Korporacija „Investment Group Balkan“ čiji su osnivači firme iz Rusije, Kine i Litvenije pet godina posluje na području Balkanskih zemalјa, a realizovali su brojne projekte u Makedoniji i Federaciji BiH. Vodeći su u razvoju solarnih panela i solarne enrgije, a bili su uklјučeni u projekat gradnje Termoelektrane „Kamengrad“ u opštini Sanski Most i projekat Vjetroelektrane „Škamidovac“ u Glamoču.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije