Investicije / PROJEKTI

Naredne godine tender za gradnju medicinskog kampusa u Banjaluci

19.07.2018. 10:31 / Izvor: SRNA

U završnoj fazi je veliki projekat izgradnje novog medicinskog kampusa na Paprikovcu, u Banjaluci, koji se radi uz pomoć donatorskih sredstava Evropske investicione banke /EIB/. Kampus će činiti zgrada Medicinskog fakulteta sa svim studentskim programima, Centar za biomedicinska istraživanja, Srednja medicinska škola i Fakultet sestrinstva.

"EIB je veoma zainteresovan za ovaj projekat. Do kraja decembra dokument izvedbenog projekta mora biti gotov, što znači da bi Vlada Srpske već u narednoj godini trebalo da započne pregovore sa EIB-om za raspisivanje tendera i obezbjeđivanje sredstava za izgradnju medicinskog kampusa u kojem bi sve bilo objedinjeno", rekao je dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić.

U planu je i opremanje Centra za biomedicinska istraživanja, pri čemu je prostor od oko 1.000 metara kvadratnih obezbijeđen. Vlada je dala finansijsku podršku i dio opreme je nabavljen.

"Za takav centar potrebna je sofisticirana i savremena oprema za molekularna istraživanja, molekularnu biologiju, genetiku, imunologiju, mikrobiologiju, analizu tkiva, biohemiju i analitiku. To su veoma skupi uređaji i visoka tehnologija, ali savremeni univerziteti danas ne mogu da zamisle svoj napredak i postojanje bez takve opreme", naglašava Škrbić.

On precizira da bi do kraja septembra trebalo da budu opremljene laboratorije za molekularnu biologiju i genetiku, a ubrzo i laboratorije za analizu tkiva i biohemiju, koje će koristiti studentima, i to, uglavnom, onima koji su završili edukacije u inostranstvu.

"Cilj nam je da, nakon što opremimo ovaj centar, apliciramo za međunarodne projekte", najavljuje Škrbić.

On navodi da je nedavno otvaranje Dentalne klinike pri Medicinskom fakultetu, po uzoru na one u regionu, bila neminovnost zbog edukacije studenata na diplomskim studijima, ali i specijalizanata, koji su ranije bili upućivani u Beograd.

Klinika omogućava studentima i specijalizantima da vježbaju, ali i da građanima budu pružene stomatološke usluge vrhunskih ljekara po popularnim cijenama.

"Osim naših doktora i nastavnika, za svaku specijalnost imamo poznatog stručnjaka iz Beograda. Cilj nam je da se dovoljno promovišemo da privučemo i pacijente iz regiona", poručuje Škrbić za Srnu.

Prema njegovim riječima, ova klinka je najopremljenija i najveća ustanova te vrste, odgovorna za sprovođenje svih kliničkih zahtjeva stanovništva Srpske kada je riječ o oralnom zdravlju i za edukaciju, jer specijalizanti uz pomoć mentora tu mogu završiti sve specijalizacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije