Imovina stečena nasljeđem i poklonom oslobođena poreza

02.12.2020. 08:01 / Izvor: SRNA
Imovina stečena nasljeđem i poklonom oslobođena poreza

Narodna skupština razmotrila je navedeno zakonsko rješenje.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak propisano je da se imovina stečena nasljeđem i poklonom oslobađa poreza na dohodak od kapitalnog dobitka.

Ministar Finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da će ovim oslobađanjima godišnje u budžetu biti za 1,2 miliona KM manje naplaćeno poreskih prihoda.

"Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak predlažu se određena oslobađanja za korisnike obaveze poreza na dohodak od kapitalnog dobitka, kao i ostalog dohotka u odnosu na vrstu prava ili imovine koja se prenosi na poreskog obveznika", rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini, obrazlažući navedeno zakonsko rješenje.

Ona je navela da je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak propisano oslobađanje poreza u okviru srodnika po krvi u pravoj liniji, braće i sestara, bračnih i vanbračnih supružnika, te usvojioca i usvojenika, kao i pokloni učinjeni među srodstvom nepovezanih lica ukoliko ukupna vrijednost na godišnjem nivou ne prelazi 10.000 KM.

Narodna skupština razmotrila je navedeno zakonsko rješenje.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena dans raspravom o Prijedlogu zakona o faktoringu.

Ovim zkaonskim rješenjem uređuju se pojam, predmet i vrste faktoringa, ugovor o faktoringu, prava, obaveze i odgovornosti učesnika, uslovi za osnivanje, poslovanje i prestanak rada društva, te nadzor nad obavljanjem faktoringa, a prvo da bude faktor dato je i Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske.

Donošenjem navedenog zakona biće povećana naplata potraživanja, a time i likvidnost i solventnost privrednih subjekata, kao i povećanje pravne sigurnosti u poslovanju ugovornih strana, što bi uticalo na povećanje investicija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije