Dom penzionera ponovo na bubnju, cijena 10 miliona KM

14.05.2021. 11:58 / Izvor: Avaz.ba
Dom penzionera ponovo na bubnju, cijena 10 miliona KM

Prodaja kompaniji "Capital Holding" propala jer do kraja roka preciziranog ugovorom nisu uplatili cijeli iznos.

Kompanija „Capital Holding“ sirijskog biznismena Abdulaha Mehdija i zvanično više nije kupac Doma penzionera "Nedžarići" u Sarajevu, potvrdio je to za „Avaz“ Amel Lizde, šef Ureda za odnose s javnošću Zavoda PIO FBiH.

Pojasnio je da je prodaja kompaniji „Capital Holding“ propala jer do kraja roka preciziranog ugovorom nisu uplatili cijeli iznos.

"Ugovor je automatizmom raskinut 31. decembra 2020., iz razloga jer kupac nije izmirio ugovorene obaveze. „Capital Holding“ je uplatio depozit od 1,3 miliona KM, odnosno 10 posto od prodajne cijene, ali nije uplatio ostatak novca. Novac od depozita, prema ugovoru o prodaji, zadržava Federalni zavod PIO istakao je Lizde.

Prema njegovim riječima, Vlada Federacije dala je Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) saglasnost za provođenje postupka prodaje.

"Prodaja će se vršiti pribavljanjem ponuda u zatvorenoj koverti, po početnoj cijeni od 10.364.140 KM. Prodaja Doma penzionera odvijat će se posredstvom Agencije za privatizaciju FBiH načinom aukcijske prodaje, kao što je to bilo i do sada. Novi poziv za aukcijsku prodaju bit će objavljen u narednih nekoliko dana", kazao je Lizde.

Dodao je da je cijena koju je Vlada FBiH odredila ista ona po kojoj je objekt s pripadajućim zemljištem prodavan i ranije.

"Uvjeti su isti, svaki naredni kupac koji bude želio učestvovati na aukciji morat će uplatiti depozit od 10 posto od cijene Doma penzionera u Nedžarićima, dakle 1,3 miliona KM" pojasnio je Lizde.

Podsjećamo, Dom penzionera u Nedžarićima krajem 2019. kupio je na aukciji "Capital Holding" sirijskog biznismena Abdulaha Mehdija, poznatog po ulaganju u "Capital Tower" u naselju Otoka u Sarajevu (bivša zgrada „Interinvesta“).

"Capital Holding" planirao je na mjestu Doma penzionera izgraditi tržni centar, hotel i poslovnu zgradu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije