Više od 1,2 miliona vlasnika riješilo pitanje statusa svojih nekretnina

10.05.2022. 12:11 / Izvor: Fena
nekretnine

Federalni ministar pravde Mato Jozić je istakao nastojanje da se na nivou Federacije BiH urede zemljišne knjige i katastar, a sve u svrhu da se osigura pozitivno okruženje i dolazak investitora u FBiH i BiH.

"Zahvaljujući Projektu registracije nekretnina, čija je suština usaglašavanje podatka između zemljišne knjige i katastra u urbanim sredinama Federacije BiH, dosad je više od milion i dvjesto hiljada vlasnika i suvlasnika nekretnina riješilo pitanje statusa svoje nekretnine", istaknuto je danas na konferenciji za novinare u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.

Federalni ministar pravde Mato Jozić, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović i direktor Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Evropu i centralnu Aziju Christopher Sheldon istakli su značaj registracije nekretnina, prava i obaveze vlasnika da upišu vlasništvo i suvlasništvo na nekretninama, te na važnost vođenja ažurnih evidencija.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, kako je rekao direktor Obradović, već duže vrijeme realizira ili je realizirala niz projeketa sa jasnim ciljem, a to je raditi na tačnosti podataka o nekretninama u Federaciji BiH i podići nivo usluge prema svim korisnicima njihovih podataka, bilo da se radi o privrednicima, javnom sektoru ili građanima.

Jedan od najbitnijih je Projekat registracije nekretnina u FBiH koji je započeo 2013. godine i trebao bi završiti 2024. godine, ali će se nastojati da katastarski i zemljišnoknjižni uredi nastave s tim aktivnostima i nakon završetka projekta.

"Do danas je usaglašeno 57,8 posto podataka zemljišnih knjiga i katastra u FBiH. Ako se ima u vidu da je 20 posto teritorija urbana sredina, mi smo više od 50 posto tih podataka već usaglasili. Zahvaljujući projektu je 1.239.341 vlasnik i suvlasnik nekretnina riješio pitanje statusa svoje nekretnine. To je više od milion parcela i oko 135.000 etažnih jedinica, stanova u FBiH", istakao je Obradović.

U konačnici, kako je dodao, cilj je da korisnici mogu na jednom mjestu, sa jednim dokumentom dokazati status svojih nekretnina. To je naša vizija, kazao je Obradović, dodajući da su za to i tehnički spremni, a radi se i strategija. Procjena je, prema njegovim riječima, da je kroz ovaj projekt ušteđeno više od 600 miliona KM u FBiH.

Federalni ministar pravde Mato Jozić je istakao nastojanje da se na nivou Federacije BiH urede zemljišne knjige i katastar, a sve u svrhu da se osigura pozitivno okruženje i dolazak investitora u FBiH i BiH.

"Federalno ministarstvo pravde je vodilo aktivnosti vezano za gruntovnicu i mi smo uradili taj projekt i zajedno sa direktorom Obradovićem smo zaključili da te podatke stavimo Geodetskoj upravi na raspolaganje i održavanje i to se pokazalo kao izuzetno uspješno", kazao je Jozić, navodeći da su zajednički tražili rješenja i u vezi donošenja zakona o elektronskom potpisu.

Jozić je naveo da se nada da će narednih dana naći rješenje između Općinskog suda u Sarajevu, Federalnog ministarsva pravde i Geodetske uprave da se građanima u KS olakša vađenje izvadaka.

Svjetka banka, kako je rekao direktor Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Evropu i centralnu Aziju Christopher Sheldon, podržava Federaciju BiH i Federalnu upravu za geodetske poslove već desetak godina putem ovog projekta registracije nekretnina.

"Ponosni smo na našu saradnju s Federalnom upravom za geodetske poslove i Federalnim ministarsvom pravde zbog svih postignuća na projektu. Cilj Svjetske banke je bio da pruži podršku za snažnu administraciju zemljišta koja će pružiti podršku građanima FBiH", naveo je Sheldon dodajući da su ova uprava i ministarstvo ostvarili impresivan napredak na jačanju katastra i zemljišne knjige.

Zahvaljujući sistemskom pristupu koji je usvojio projekt, kako je dodao Sheldon, značajno su reducirani troškovi harmonizacije katastra i zemljišne knjige, a uvedene su i brojne e-usluge što omogućava bolju efikasnost i transparentnost.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije