Veća ponuda nego potražnja

Zašto brojni poslovni prostori u Republici Srpskoj zjape prazni?

08.03.2023. 08:04 / Izvor: Nezavisne novine
Poslovni prostor

Foto: Nezavisne novine

Iako cijene stanova idu u nebesa, za poslovne prostore su u stagnaciji, te zbog značajno veće ponude nego potražnje, oni često zjape prazni.

Iako cijene stanova idu u nebesa, za poslovne prostore su u stagnaciji, te zbog značajno veće ponude nego potražnje, oni često zjape prazni. 

Ovako je bar u Banjaluci, gdje je evidentna njihova hiperprodukcija, kazao je za "Nezavisne" Dragan Milanović, direktor Agencije za nekretnine "Remax".

"Nema dovoljno privrednih aktivnosti u gradu, a nema ni mnogo novih firmi kojima bi bili potrebni poslovni prostori", kazao je Milanović.

Kako kaže, ponuda značajno premašuje potražnju, a ponuda se povećala, jer se pravi više zgrada zbog enormne potrebe za stanovima.

"Zgrade se prave zbog stanova, a iste te zgrade imaju poslovne prostore koji ostanu neupotrijebljeni i kad je zgrada u potpunosti useljena", kazao je Milanović.

Što se cijena tiče, u skladu sa ovim, one ne rastu već stagniraju, što je logično, kako kaže Milanović, kada je ponuda na ovom nivou.

"Poslovni prostori su vrlo specifični. Teško je jasno utvrditi njihovu cijenu, sa jedne strane, na atraktivnim lokacijama u centru grada najamnine su ekstremno visoke, dok na drugim lokacijama, da ih džaba dijelite, malo ko bi ih htio", kazao je on.

Dodaje da previše faktora utiče na cijenu da se na nju može staviti okvir, jer npr. dva poslovna prostora u istoj zgradi imaju potpuno različitu najamninu zato što jedan gleda na ulicu, pa samim tim ima izlog, dok drugi gleda na dvorište.

"Možemo naći poslovne prostore od 10 KM po metru kvadratnom u najmu, a ima ih i po 100 KM", kaže Milanović.

Situacija je slična u Prijedoru, s tim da su ovdje prazni samo mali poslovni prostori, dok je potražnja za velikim i dalje na nivou.

Naime, raniji trend iznajmljivanja malih poslovnih prostora nije više što je nekad bio, te su sada u potražnji samo veliki prostori, odnosno oni od 80 do 150 metara kvadratnih.

Kazao nam je ovo Dragan Gruban iz Agencije za nekretnine "Agent Enex" iz Prijedora.

"Iznajmljuju se samo veliki poslovni prostori, a oni manji od 50 metara kvadratnih su prazni, čak i kad su u centru grada", kazao je Gruban za "Nezavisne".

U Prijedoru je takođe došlo do toga da se sada poslovni prostori češće iznajmljuju u tržnim centrima malo dalje od centra grada.

"Dolaze nam veće kompanije kojima je potreban veći prostor. Ovdje se često otvaraju ordinacije, privatne klinike, a nerijetko ove prostore u najam uzimaju banke", kazao je Gruban.

Opet naglašava da je ovo rezultiralo opustošenjem malih poslovnih prostora.

"Sada više malih poslovnih prostora trgovački centri stavljaju pod isti krov", zaključuje Gruban.

Sa druge strane, Trebinje i nema mnogo novootvorenih manjih poslovnih prostora, te je zbog toga iznajmljivanje ovih objekata na zadovoljavajućem nivou.

"Nema mnogo praznih, a većinom se iznajmljuju veći poslovni prostori", kazali su iz "HPM nekretnine" za "Nezavisne".

S tim u vezi ističu da je teško utvrditi okvir cijena, te da se kreću od 20 KM po metru kvadratnom po najmu pa naviše.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije