I do 30 posto

Najam stana na dan podigao kirije

30.06.2023. 10:02 / Izvor: Glas Srpske
Stan

Mala ponuda i veći troškovi života naveli su mnoge stanodavce u Republici Srpskoj da kirije podignu i do 30 odsto.

Mala ponuda i veći troškovi života naveli su mnoge stanodavce u Republici Srpskoj da kirije podignu i do 30 odsto pa tako ovo ljeto mjesec u garsonjeri u Banjaluci podstanare košta oko 600 KM, koliko je potrebno izdvojiti za dvosoban stan u Trebinju.

U agencijama za nekretnine širom Srpske tvrde da zbog velike potražnje od strane turista, ali i drugih putnika namjernika za stanom na dan, stanovnici RS-a, koji još nisu riješili stambeno pitanje, gotovo da ne mogu naći stan na duži period po prihvatljivoj cijeni.

Agent za nekretnine iz agencije HPM u Trebinju Jovan Kovač istakao je za “Glas” da stanovi u centru, koji su lani iznajmljivani za 450 ili 500 KM, sada koštaju 700 KM.

"Sve više interesovanja nam stiže za najam stanova na dvije-tri godine. Međutim, iako zgrade samo niču, stanova za izdavanje trenutno nema. Problem je što se vlasnici, zbog turista, uglavnom opredjeljuju na dnevno izdavanje", kazao je Kovač. Prema njegovim riječima, stanovi na dan u ovom dijelu Republike Srpske kreću se od 60 maraka pa, zavisno od veličine, opremljenosti i lokacije, do nekoliko stotina KM.

Ništa manja potražnja nije ni na području Semberije, gdje u agencijama za nekretnine ističu da stanodavci uglavnom sami izdaju stanove, bez posrednika.

"Uglavnom, većina njih odlučuje se da to bude kratkoročno iznajmljivanje, kao što je stan na dan. Rijetko ko od njih pristaje na mjesečni najam", kazali su u bijeljinskoj agenciji za nekretnine “Astra”.

Potražnja za stanovima skočila je i na području Banjaluke.

Prema riječima vlasnika agencije za nekretnine “Senzor” Manojla Popovića, poslovni ljudi koji dolaze iz inostranstva uglavnom traže moderno opremljene stanove u centru za koje je potrebno izdvojiti i više od hiljadu maraka.

"Mnogi stanodavci na svoju ruku određuju cijene i kad vide da ne mogu iznajmiti stan onda spuštaju kiriju", istakao je Popović.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu prava potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić istakla je da je kirija od početka godine, na osnovu informacija sa kojima ova organizacija raspolaže, skočila za 30 odsto.

"Stanodavci kroje cijenu kako njima odgovara. Veoma je malo onih koji se konsultuju sa ljudima koji se bave tim poslom. S druge strane, većina tih istih vlasnika stanova radi na crno i ne plaća obaveze državi", kazala je Marićeva, dodajući da bi stanodavci koji mjesečno dobiju 700 maraka, koliko iznosi najniža plata u RS-u trebalo da plate porez državi.

Tolika kirija za dvosoban stan, primjera radi, u Banjaluci je previsoka jer to je samo prostor, ne računajući režije koje mjesečno premašuju 300 KM.

"Možda upravo u takvom stanu živi četvoročlana porodica koja od 2.000 KM, ukoliko oba roditelja rade, polovinu daje za stan i režije pa mjesec dana preživljava sa 1.000 maraka", istakla je Marićeva.

Poslovni prostor

Za razliku od stanova, prema riječima agenata za nekretnine, potražnja za poslovnim prostorima u Republici Srpskoj uveliko zaostaje za ponudom, zbog čega su cijene niže u odnosu na lani.

"Zgrade u čijem sklopu su i poslovni prostori stalno niču. S druge strane, brojni privredni subjekti stavljaju katanac na bravu pa tako dolazi do velike razlike između potražnje i ponude", istakli su u bijeljinskoj agenciji za nekretnine “Astra”.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije