12 parcela

Sa hiljada, na milione: Evo koliko je sada Vlada RS zacijenila zemljište na Jahorini

12.01.2024. 08:36 / Izvor: Akta.ba
zemljište

Ministarstvo trgovine i turizma RS je raspisalo javni oglas o prodaji državnog zemljišta na Jahorini.

Ministarstvo trgovine i turizma RS je raspisalo javni oglas o prodaji državnog zemljišta na Jahorini. Odluku o prodaji Vlada je donijela prošlog četvrtka.

Kako se navodi u oglasu, na licitaciju je ponuđeno 12 parcela koje se prostiru na 56.405 kvadratnih metara, i koje će se prodavati po početnoj cijeni od 41,17 miliona KM.

Pravo da učestvuju imaće i fizička i pravna lica, s tim da je obavezna uplata kaucije od 50.000 KM na račun trezora Republike Srpske.

Kupac koji ponudi najviše novca imaće rok od 30 dana da ga uplati, a kaucija će mu se računati u ukupnu cijenu. Također, snosi i troškove notarskog ugovora.

Finansijska sredstva od prodaje navedenog zemljišta biće uplaćena u budžet Republike Srpske, rekli su ranije u Ministarstvu trgovine i turizma.

Oni dodaju da se parcele prodaju u svrhu ekonomskog razvoja Jahorine, ali i cijele regije te da je sada moguće postići najvišu prodajnu cijenu ovog zemljišta.

PRODAJA ZEMLJIŠTA ISPOD TRŽIŠNE CIJENE

Podsjetimo, da je sredinom prošle godine Vlada RS prodala zemljište na Jahorini neposrednom pogodbom i to ispod tržišne cijene.

Na sjednici održanoj 6. jula prošle godine donijela odluku o prodaju nepokretnosti u vlasništvu RS na Jahorini neposrednom pogodbom paljanskoj firmi "Horizont tri".

U vladinoj odluci, koja je objavljena u Službenom glasniku RS, navedeno je da se radi o pašnjaku četvrte klase, površine 152 metra kvadratna, radi „kompletiranja građevinske parcele poslovnog objekta na Jahorini“.

U odluci još stoji da se prodato zemljište nalazi u „obuhvatu Regulacionog plana dijela posebnog područja Jahorina, u prvoj zoni gradskog građevinskog zemljišta i prodaje se po cijeni od 420,00 konvertibilnih maraka po metru kvadratnom“. Dakle, Vlada RS je 152 kvadratna metra građevinskog zemljišta na Jahorini prodala firmi „Horizont tri“ za svega 63.840 KM.

U odgovoru Žurnalu naveli su da je pravni osnov za donošenje odluke sadržan je u Zakonu o stvarnim pravima, kojim je propisana prodaja nepokretnosti u vlasništvu Republike Srpske neposrednom pogodbom „radi oblikovanja građevinske parcele, kao izuzetak od prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske, putem javnog konkursa“.

"Razlog za donošenje predmetne odluke sadržan je u potrebi realizacije Regulacionog plana dijela posebnog područja Jahorina, rješavanjem imovinsko – pravnih odnosa između Republike Srpske i investitora – d.o.o. ’Horizont tri’, Pale, u cilju izgradnje poslovnog objekta na Jahorini, ugostiteljskog tipa", stoji u odgovoru.

Naveli su da se firma “Horizont tri“ obratila Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) sa zahtjevom za kupovinu zemljišta neposrednom pogodbom radi kompletiranja građevinske parcele, a da je potom RUGIP „proveo postupak u kojem je učestvovalo Pravobranilaštvo Republike Srpske, kao zakonski zastupnik RS, te su u postupku pribavljena izjašnjenja Ministarstva trgovine i turizma i mišljenje opštine Pale, kojim je utvrđeno da navedena parcela služi za kompletiranje građevinske parcele“.

"Ispunjenost zakonskih uslova, kao i tržišna vrijednost predmetnih nepokretnosti utvrđeni su u upravnom postupku, a obavljeno je i vještačenje po vještacima ekonomske i građevinsko-arhitektonske struke", navedeno je tada iz Vlade RS.

Ono što je bitno spomenuti, da je firma "Horizont tri" u 2022. godini poslovala sa gubitkom od 10.258 KM, dok je tokom 2021. i 2022. godine prosječan broj radnika ove firme bio 0 (nula).

Osnivači firme su Darko Janjić, Đorđe Granzov i Njegoš Plakalović.

vlada rs

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije