Unosna usluga

Izdavanje stana na dan cvjeta u RS-u

15.01.2024. 09:43 / Izvor: Srpska.info
RS

Kratkoročno iznajmljivanje nekretnina tzv. "stan na dan" je eksplodiralo u posljednje vrijeme u RS-u.

Želite prenoćište u Banjaluci, Bijeljini, Trebinju, Prijedoru ili nekom drugom gradu u Republici Srpskoj, a nemate novca za skupe hotele ili slične objekte?

Nema problema, jer je tu sve popularnije iznajmljivanje smještaja po principu "stan na dan".

Popularano i povoljno, često i dvostruko jeftinije, idealna kombinacija za sve tanje budžete većine građana Srpske, navodi BN TV.

"Mislim da nije loša ideja, naprotiv. Dobro je za turizam svakog grada, pogotovo kada se u njemu dešava nešto lijepo pa dođu ljudi iz regiona i inostranstva. To je mnogo jeftinije, prije svega za porodice koje dolaze", rekla je jedna mještanka Modriče.

"To je dobra opcija, posebno za mlade, jer je dosta jeftinije nego hotel. Potrebno je da se uvede u zakonske okvire da bi bio pravi mali biznis", dodaju anketirani građani Bijeljine.

Primamljiv je turistima, ali i stanodavcima zbog odlične zarade.

Međutim, osoba koja izdaje stan na dan ima i zakonske obaveze koje mora da ispuni: prijava, registracija i plaćanje poreza. Ipak, zbog mogućnosti velike zarade, mnogima je primamljivije da rade na crno.

"Ukoliko je djelatnost registrovana, država povećava svoje budžetske prihode, a oni koji se time bave dobijaju posao. Onaj kome to nije redovna djelatnost vjerovatno će težiti da radi neregistrovan je smatra da veću korist dobija neprijavljivanjem", kaže ekonomista Srđan Lalić.

Republička tržišna inspekcija redovno kontroliše i objekte koji pružaju tu vrstu usluge smještaja, kojih je u RS-u trenutno registrovano oko 2.400. 

Zainteresovanih za pruženje usluge stan na dan je sve više, a one koji rade na crno inspekcija kažnjava zabranom rada do registracije ali i novčano, kažu u Inspektoratu Republike Srpske.

Navode da je u protekloj godinu u okviru inspekcija koje su izvršene kontrolisano 250 lica koja pružaju tu uslugu, od čega je u 43 slučaja utvrđeno da lica nisu uredno registrovala djelatnost.

"Naš cilj je legalizacija poslovnih subjekata i lica koja žele da se bave ovom djelatnošću, da izmiruju obaveze prema državi i Poreskoj upravi. Time bismo suzbili nelojalnu konkurenciju privredni subjektima koji izmiruju obaveze prema radnicima i državi", objašnjava Dušanka Nikolić, načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću.

"Kada bi se ova branša uredila i ponudila mogućnost podsticaja za one koji su registrovani i plaćaju porez onda bi vjerovatno i svi ostali poželjeli da se registruju", kaže Lalić.

Vlasnici stanova koji ih izdaju na nekoliko dana zadovoljno trljaju ruke pogotovo oko praznika, kada su rezervisani mjesecima unaprijed.

Međutim, kada se u tu oblast uvede red, razlika u cijenama između hotela i usluge "stan na dan" neće biti tako velika pa će svako imati svoj dio kolača, kaže struka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije