Obnova stadiona Tušanj 'zapela' već na prvoj tribini

13.01.2011. 13:08 / Izvor: eKapija.ba
Obnova stadiona Tušanj 'zapela' već na prvoj tribini

Građani Tuzle i navijači nogometnog kluba "Sloboda" morat će sačekati još dvije godine na završetak sjeverne tribine gradskog stadiona "Tušanj", čija je izgradnja počela 1. jula 2009. godine.

Rok od 11 mjeseci i 20 dana, koji je bio predviđen za završetak radova, odavno je probijen. Lokalne vlasti objašnjavaju kako su i u momentu zaključenja ugovora znali da sami neće moći iznijeti ovaj projekat. Iako su drugi nivoi vlasti obećavali podršku, ona je danas izostala. Sjevera tribina ulazi u treću godinu izgradnje i niko sa sigurnošću ne može reći kako će se radovi dalje odvijati.

Pomoćnik načelnika za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesne zajednice Aid Berbić navodi da vrijednost ugovora za izgradnju sjeverne tribine iznosi 4, 1 milion KM, te da je do sada utrošeno 2,3 miliona KM.

"S obzirom da se radi o višenamjenskom objektu koji će se graditi prema standardima FIFA-e i EUFA-e, imali smo brojna obećanja za finansiranje. Uz to, budžet općine Tuzla ove godine je manji za čak 50 posto, pa su sve oči uprte u vlast koja teba da se oformi na kantonalnom nivou", kazao je Berbić za eKapiju.

Općina Tuzla za narednu budžetsku godinu je planirala izdvojiti milion KM, kako bi se omogućio nastavak radova na sjevernoj tribini. Ukoliko bude finansijske pomoći, ove godine se očekuje i raspisivanje konkursa za izgradnju istočne tribine

Prema ugovoru, radovi na izgradnji sjeverne tribine gradskog stadiona Tušanj trebaju povećati kapacitet stadiona na oko 7.000 sjedećih mjesta. Kompletna izgradnja stadiona trebala bi koštati oko 22 miliona KM, a imala bi minimalno 20 hiljada sjedišta sa pratećim sadržajima. Za izvođača radova je odabrana tuzlanska kompanija "Tehnograd građevinarstvo i inženjering" sa kojom je napravljen aneks ugovora, kojim je prolongiran završetak izgradnje za najmanje dvije godine.

N.V.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije