Izgradnja stanova i dalje pod snažnim pritiskom krize

06.03.2012. 07:39 / Izvor: Nezavisne novine
Izgradnja stanova i dalje pod snažnim pritiskom krize

U protekloj godini u BiH je završeno 2.755 novih stanova, što je čak 24,9 odsto manje u odnosu na godinu prije nje, podaci su Agencije za statistiku BiH, koji potvrđuju da oblast stanogradnje i dalje snažno potresa kriza.

Zoran Pavlović, komercijalni direktor banjalučke građevinske firme "Ars studio", rekao je da su osnovni razlozi zbog kojih je došlo do značajnog pada izgradnje novih stanova veliki pritisak birokratije na ovaj sektor i krizni uslovi poslovanja.

"Mi živimo u ambijentu u kojem vlada administracija, a za bilo koju investicionu djelatnost je to smrt", ocijenio je Pavlović.

On je dodao da proces dobijanja potrebne dokumentacije do trenutka validne građevinske dozvole traje čak između jedne i dvije godine.

"U 2008. godini ekspanzivna investiciona aktivnost u građevinarstvu zaustavljena je krizom, zbog koje su investitori odustali od velikih ulaganja i sada čekaju `bolja vremena`", rekao je Pavlović.

On je istakao da izuzetak u ulaganjima od 2008. godine naovamo predstavlja gradnja u gradskim jezgrima u kojima je i dalje moguće formirati visoke cijene i stvarati ekstra profit.

"Prosječna cijena metra kvadratnog novogradnje u centru Banjaluke sada je oko 2.000 KM sa PDV-om, dok je van njega oko 1.500 KM plus PDV, što je i dalje u trenutnim uslovima za kupce visok iznos", rekao je Pavlović.

Zoran Popić, direktor Građevinske firme "Građenje" iz Istočnog Sarajeva, rekao je da je ova firma u odnosu na period prije ekonomske krize cijene kvadrata stambenog prostora smanjila između 15 i 20 odsto.

"Do 2008. godine na domaćem tržištu u sektoru stanogradnje vladalo je euforično stanje, ponuda je bila daleko veća od potražnje, dok je vrijeme krize donijelo daleko realniju sliku u oblasti", rekao je Popić.

Iako sektor novogradnje prolazi kroz težak period, prodaja nekretnina u prošloj godini, prema riječima agenata za nekretnine, bilježi rast u odnosu na 2010. godinu.

Saša Pitnera, vlasnik sarajevske agencije za nekretnine "Artis", rekao je da su cijene kvadrata novogradnje u Sarajevu 2011. godine padale i za 40 odsto u odnosu na 2010. godinu, te da su cijene stanova koji su u urbanim gradskim naseljima pale za između 20 i 30 odsto, tako da je kvadrat cijenjen između 1.300 i 1.600 KM za novu gradnju.

"Zbog nižih cijena kvadrata prošle i početkom ove godine ostvarujemo bolju prodaju. Cijene prije ovog perioda zbilja su bile nerealne, a otkad su pale, prodaja se poboljšala", rekao je Pitner.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije