BiH prva u regionu uvodi standarde tržišne procjene nekretnina

17.12.2013. 12:47 / Izvor: eKapija.ba
BiH prva u regionu uvodi standarde tržišne procjene nekretnina

Prema riječima prof. dr. Muharema Karamujića, koji se nakon 20 godina vratio iz Australije kako bi pokrenuo ovaj proces u BiH, sve što je zamišljeno do sada teče po planu.

Udruženje eksperata iz oblasti nekretnina BiH ima za cilj uređenje ove oblasti u našoj zemlji i to prema najvišim svjetskim standardima RICS-a (Royal Institution of Chartered Surveyors). Prema riječima prof. dr. Muharema Karamujića, koji se nakon 20 godina vratio iz Australije kako bi pokrenuo ovaj proces u BiH, sve što je zamišljeno do sada teče po planu.

"Cilj Udruženja je, prema svjetskom standardu (standard Kraljevskog Instituta Velike Britanije), sistematizirati profesiju i licencirati profesionalace u ovoj oblasti, zatim organizovati kontinuiranu edukaciju u suradnji sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu, te profesionalno povezati sve zainteresovane kako bi se ova oblast dodatno unaprijedila. Kao što je poznato naše tržište i sada funkcioniše. Ono što mi želimo je da damo doprinos i unaprijediomo ovu oblast te da se  proaktivno uključimo u svjetske tokove", kaže prof. dr. Karamujić.

Prof. dr. Karamujić je istakao i slijedeće: "Udruženje je promovisano ove godine, a radi u punom kapacitetu tek od septembra 2013. Zainteresiranost je velika, pogotovo od strane financijskih institucija. Ovo Udruženje će po prvi put u našoj zemlji uspostaviti striktne profesionalne standarde u ovoj oblasti iza kojih stoje pravila RICSa, što je prepoznato svugdje u svijetu kao najviši institutni standard kvaliteta."

"Sa zadovoljstvom želim istaći da mi ovo uspostavljamo prvi u regionu gradeći vlastite  stručnjake koji to rade na ovom nivou. Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu je potpisao ugovor o saradnji sa Univerzitetom u Splitu i mi ćemo podijeliti naša iskustva i znanje sa kolegama iz Splita, te preko njih i sa ostalim kolegama iz Hrvatske usmjerimo da čitav proces učinimo regionalnim.  U toku je slična inicijativa sa nekoliko zemalja iz regiona. Budući da je ovaj program veoma značajan, mi smo veoma ponosni što možemo dati kontribuciju na ovom području", kaže prof. dr. Karamujić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije