Prioritet Općine Bihać: Afirmacija i razvoj poduzetništva u Nacionalnom parku Una

03.08.2010. 10:48 / Izvor: eKapija.ba
Prioritet Općine Bihać: Afirmacija i razvoj poduzetništva u Nacionalnom parku Una

Razvoj poduzetništva u Nacionalnom parku Una jedan je od prioritetnih projekata Općine Bihać, potvrdio je za naš portal Amarildo Mulić, savjetnik načelnika u Općini Bihać.

"Cilj projekta je afirmacija i razvoj poduzetništva unutar Nacionalnog parka Una", kaže Mulić.

Projektom je obuhvaćeno područje gornjeg toka rijeke Une uzvodno od Lohova, zatim područje kanjonskog dijela donjeg toka rijeke Unac od njenog ušća u Unu uzvodno od Drvarskog polja, te međuprostor između Une i Unca.

"Područje zauzima površinu od 19.800 ha. S obzirom da je gornji tok rijeke Une proglašen Nacionalnim parkom i da se radi o području koje je po svojim ljepotama i prirodnim vrijednostima jedinstveno u svijetu, pružaju se velike mogućnosti za razvoj poduzetništva unutar Nacionalnog parka, kroz razvoj turizma (projektovanje, izgradnja i upravljanje, turističkim naseljima i objektima), turističko poduzetništvo (seoski turizam, izrada suvenira, turistički ostali obrti), razvoj sportskog turizma (sportovi na vodi, pješačenje, planinarenje, biciklizam i dr.), razvoj poljoprivrede", pojašnjava Mulić.

Modaliteti realizacije projekta odnose se na direktna investiciona ulaganja kroz poslovnu kompaniju, Javnoprivatno partnerstvo (PPP), mješovita poduzeća i drugi vidovi partnerstva.

Mulić kaže, kako je potrebno izraditi projekt koji bi bio u skladu s razvojnim smjernicama Nacionalnog parka, a koji bi se odnosio na poticanje održivog razvoja, valoriziranje prirodnih vrijednosti, pružanje razvojne mogućnosti lokalnom stanovništvu, prvenstveno u turizmu, poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane.

E. Ko.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije