Na Zlatištu Arapi nakon zabavnog parka grade apartmane i vile

31.10.2016. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Na Zlatištu Arapi nakon zabavnog parka grade apartmane i vile

Nakon otvaranja zabavnog parka “Sunnyland”, šeik Muhamed bin Saqr al Qasimi namjerava na Zlatištu izgraditi apartmane i vile.

Zemljište na Zlatištu, gdje je trebao biti podignut spomenik ubijenim sarajevskim Srbima, sada je vlasništvo sarajevskog poduzeća Emirates d.o.o., čiji je posredni vlasnik šeik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Saqr al Qasimi.

Nakon otvaranja zabavnog parka “Sunnyland”, šeik Muhamed bin Saqr al Qasimi namjerava na Zlatištu izgraditi apartmane i vile.

Informacija da su Arapi kupili zemljište na Zlatištu podigla je veliku prašinu u RS, a pojedini mediji iz ovog entiteta načelnika općine Istočni Stari Grad Boju Gašanovića optužili su za veleizdaju.

Daleko od očiju javnosti u katastarske knjige Republike Srpske, kao vlasnik blizu 36 duluma zemljišta i šume na obroncima Trebevića, tik iznad Sarajeva, uključujući i Austrougarsku kulu, koja pripada općini Istočni Stari Grad, upisalo se poduzeće Emirates d.o.o., čiji je indirektni vlasnik arapski šeik, javio je RTRS.

U prilogu RTRS-a Vaso Kapor, predsjednik MZ Trebević, općina Istočni Stari Grad, tvrdi da su građani MZ Trebević izrazili jasan stav kako su protiv prodaje i izgradnje novih objekata i vikend-naselja te navodi kako je rasprodaja zemljišta u Istočnom Starom Gradu postala zaštitni znak načelnika Boje Gašanovića.

Ipak, u izjavi za Avaz načelnik Gašanović ističe da on nije nadležan za prodaju zemlje. Pojašnjava da je zemlja za gradnju zabavnog parka "Sunnyland“ prodata uz saglasnost Srebrenke Golić, ministrice prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

"Ona je izdala građevinsku dozvolu. Kada se radi projekt na području dvije opštine, onda Ministarstvo izdaje građevinske dozvole i daje saglasnosti. Tako da je ona u privremenoj građevinskoj dozvoli napisala da Opština Istočni Stari Grad riješi imovinske odnose i završi s tom firmom. Dalje, da bi ona izdala građevinsku dozvolu, MUP RS mora dati saglasnost, kao i sve republičke službe. Nije Bojo Gašanović sjeo i rekao: "Evo, ja prodajem zemlju", objašnjava Gašanović.

U prilogu RTRS-a zaključeno je kako arapski investitor sigurno neće podići spomen-krst i crkvu, kako je to ranije bilo planirano. Inače, u "Sunnyland" s “alpine coasterom”,  koji je postao prava atrakcija za građane Sarajeva, uloženo je više od 15 miliona maraka.

Tvrtku “Sunnyland” šeik Muhamed registrirao je u Istočnom Sarajevu, a probleme infrastrukturne prirode, stotinu parkirališnih mjesta, opskrbu električnom energijom, vodovod i kanalizaciju, dobivanje urbanističkih i građevinskih dozvola, rješavao je s nadležnim ministarstvima, institucijama i javnim poduzećima u Republici Srpskoj.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije